Løjt Land

Frodigt bakkelandskab med pæne landsbyer og kystskov

Løjt Land ligger smukt placeret i det østlige Sønderjylland med Aabenraa Fjord mod syd, Genner Bugt mod nord og den lille ø, Barsø mod øst. Halvøen byder sig til med et skønt og småkuperet landskab tilsat bugtende veje, gamle gårde og skove.

Den frodige jord og fraværet af dominerende herregårde gjorde i 1500-tallet Løjt Land til et lukrativt landbrugsland, hvor de enkelte gårde tjente gode penge på at fede kreaturer op og sælge dem videre til Tyskland og Holland.

Samtidig kastede mange bønder sig ud i søfarten, som sendte yderligere rigdom til egnen. En af halvøens beboere, Jørgen Bruhn, fik i 1847 sat yderligere skub i søfartseventyret, da han opførte Kalvø Værft på den nærliggende ø, Kalvø.

Levende hegn

Øens fede fortid kan stadig ses i dag, hvor over 100 historiske stråtækte gårde står tilbage og vidner om fortidens rigdom. En del af gårdene er såkaldte kaptajnsgårde, som altså blev opført med pengene fra den lukrative søfart. Disse gårde er typisk prydet med at anker.

Et andet særligt kendetegn ved Løjt Land er de mange levende hegn og grønne diger, som indrammer markerne. De er et levn tilbage til fortidens landbrug, hvor man tidligere end andre steder i landet gik over til private jordlodder. De små marker – kaldet løkker – blev adskilt ved hjælp af digerne og de særlige lejgaf-sten, som stadig kan ses ved mange marker i dag.

Populært ferieland

I dag er Løjt Land et populært ferieområde, hvor der er flere campingpladser og sommerhuse – og det forstår man godt. For det er virkelig en fin fornøjelse at bevæge sig omkring i det bugtende grønne landskab, hvor der aldrig er langt til kysten.

De mange små veje egner sig godt til cykelferie eller en rundtur med bilen i lavt gear, og vil vandre er der også fine muligheder på de mange markerede ruter rundt omkring på halvøen.

Alt i alt er der rigtig mange gode grunde til at besøge Løjt Land, så det er bare med at komme afsted. Og vil du kombinere den landlige idyl med lidt ”storbystemning”, så ligger de to skønne byer, Aabenraa og Haderslev blot få kilometer derfra.

Læs mere

Løjt Kirkeby er halvøens hovedby og et naturligt samlingssted for de lokale løjtinger med skole og indkøbsmuligheder. Samtidig er den langstrakte by et hyggeligt bekendtskab, der er værd at dvæle lidt ved.

I hjertet af byen ligger den store romanske kirke, som har rødder tilbage til 1100-tallet. Kirkens størrelse og fine inventar vidner om egens rigdom. I hovedgaden ligger der desuden flere velholdte gårde samt den gamle Løjt Kro.

Andre hyggelige landsbyer tæller Barsmark og Løjt Skovby, hvor der også er mange bevarede gårde.

Vil du ud i naturen, så sæt kursen mod Nørreskov eller Jørgensgård Skov. Nørreskov ligger ud til Genner Bugt og byder på flere små skovmoser samt fine kig ud over bugten. Mod syd lokker Jørgensgård Skov med stejle skrænter og dybe slugter.

Som nævnt byder store dele af halvøen på bakker, og en af de højeste er den 81 meter høje Blåhøj. Den kan bestiges, hvis du vil se halvøen fra oven.

Knivsbjerg

Få kilometer nord for Løjt Land kan du også besøge Sønderjyllands højeste punkt, Knivsbjerg. Det 98 meter høje ”bjerg” fungerer i dag som mødested for det tyske mindretal i Sønderjylland, og der er blandt andet en mindelund for faldne soldater. Der er en fin udsigt fra toppen af Knivsbjerg.

Der er mange markerede vandreruter på Løjt Land. Både i Nørreskov og Jørgensgård Skov og i det åbne landskab. Er du på cykel, så bør du også prøve at cykle på den gamle banesti, der går mellem landsbyen Stollig og Aabenraa.

Der er flere badestrande rundt omkring på Løjt Land. Det gælder for eksempel ved Sandskær, som har blå flag, samt ved Loddenhøj og Skarrev.

Der er ingen store havne på Løjt Land, men mindre kan også gøre det. Både ved Sandskær og Loddenhøj er der små jollehavne, der bidrager til den gode feriestemning. Og vil du udvide ferieoplevelsen, så sæt kursen mod den lille havn for enden af Barsøvej, hvor færgen sejler til den nærliggende ø, Barsø.

Spisesteder

I Løjt Kirkeby findes der forskellige spisesteder, ligesom der er en sommeråben restaurant ved feriecentret ved Sandskær. Vil du spise fint, kan du søge mod Restaurant Knapp. Derudover er der yderligere spisemuligheder i nærliggende Aabenraa.

Overnatning

Der findes forskellige campingpladser på Løjt Land, ligesom her er flere sommerhuse. Derudover er der et feriecenter ved Sandskær. Vil du både spise og sove fint, så er Restaurant Knapp, som også ejer Løjt Kro en mulighed.

(Annonce)

Billeder fra Løjt Land

Billeder fra Løjt Land

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Haderslev

Læs mere

Kalvø

Læs mere

Aabenraa

Læs mere

Links og kort

Naturstyrelsen – info om Løjt Land

Danmarks Naturfredningsforening – info om fredet natur på halvøen