Hobro

Verdensarv i vandkanten

Havnen i Hobro er byens største attraktion (medmindre man er vild med vikinger – så er det nok Fyrkat). Her venter et fint bymiljø med velholdte pakhuse og et aktivt skibsværft. I sommerhalvåret ligger turbåden Svanen også klar til at fragte dig rundt på Mariager Fjord fra sin plads ved kajen.

Hele herligheden er tilsat en klassisk små-rå havnestemning med jernbanespor i belægningen, skrigende måger og en 45 meter høj kornsilo som ikonisk vartegn.

På byens skibsværft holder lokale ildsjæle liv i de gamle klinkbyggertraditioner, som går helt tilbage til vikingetiden, hvor Hobro i form af ringborgen Fyrkat var en af landets vigtige magtbastioner.

God gåtur i det grønne og blå

Bag havnen løber den kuperede Hobro Østerskov som et grønt bagtæppe til det maritime. Tilsammen udgør havnen og skoven en perfekt pakkeløsning, hvis du vil spadsere en tur på 5-6 kilometer.

Har du mod på mere, kan du også slå et smut forbi det kompakte centrum, hvor byens kirke og det genoplivede bryggeri i Bies gård er gode pejlemærker.

Læs mere

Indbyggertal i Hobro: 12.217
Indbyggertal i Mariagerfjord Kommune: 41.762

Vigtige årstal

980: Vikingeborgen Fyrkat bliver bygget
1100-tallet: Byen får købstadsrettigheder
1690: Brand ødelægger store dele af byen
1834: Havnen bliver anlagt

Byens historie i korte træk

Længe før der var nogen, der havde tænkt på Hobro, var området i bunden af Mariager Fjord et populært vikingebosted. Her blev ringborgen Fyrkat opført i 980, og der er gjort mange arkæologiske fund i nærheden.

I løbet af 1100-tallet udviklede Hobro sig til en egentlig købstad, men det var ikke fordi, udviklingen for alvor tog fat. I mange år var byen blandt de mindste købstæder i landet, og det hjalp heller ikke på byens vækst, at byen Mariager blev grundlagt i 1400-tallet.

Blikket vendt mod fjorden

Skibsfart var den vigtigste og mest vedvarende kilde til udvikling i Hobro. Det gav byen et markant løft, da der blev anlagt en havn i 1834. Få år senere blev der endda etableret en dampskibsrute til København.

I dag er store dele af havnen omdannet til rekreativt område med spisested, teater og museer. Der er dog også stadig lidt gang i industrien. Dels på det lille skibsværft, hvor frivillige sørger for at holde liv i klinkbygger-traditionerne og dels på det gamle teglværk, som stadig er i funktion.

Skibstømrerhuset og værftstien

Der venter et fint stykke levende verdensarv ved vandet i Hobro. Bag Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord ligger nemlig det gamle værft, Skibstømrerhuset, som er landets ældste igangværende træskibsværft.
Her restaurerer og istandsætter frivillige gamle træskibe og -både. Fælles for fartøjerne er, at de er bygget efter klinkbyggertraditionerne – en byggemetode som er ganske særlig for de skandinaviske lande, og hvis byggeskik går helt tilbage til vikingeskibene. Byggestilen er i dag optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Man kan følge en lille sti – værftstien – igennem det autentiske træskibsmiljø.

På havnen kan du også besøge Lystfartøjsmuseet, som holder til i et af de fine pakhuse. 

Gasmuseet

Byens gamle gasværk var i funktion frem til 1986. Sidenhen blev det omdannet til landets eneste gasmuseum i 1999. Kig ind, hvis du vil blive klogere på vores gas-historie.

Kirken

I 1848 blev Hobros gamle middelalderkirke revet ned, fordi den efterhånden var i for dårlig forfatning. Kun den stejle trappe fra byen til kirken blev bevaret.

I stedet blev en ny kirke opført efter tegninger af den berømte arkitekt Gottlieb Bindesbøll. Kirken er opført i nygotisk stil og kan med sit stribede mønster næsten minde om middelalderkirkerne i Toscana.

Bies Gård og Kunstetagerne

Bies Gård husede i sin tid byens bryggeri. I dag huser en del af bygningerne igen et bryggeri, imens andre bygninger huser det moderne kunstmuseum, Kunstetagerne

Vikingemuseet Fyrkat

Er du vild med vikinger, så skal du sætte kurs mod Vikingemuseet Fyrkat. Museet ligger, hvor ringborgen lå tilbage i 980. Du kan blandt andet se en samling rekonstruerede huse samt en jordvold, som viser omridset af den gamle vikingeborg. Fyrkat er en del af UNESCO’s verdenskulturarv sammen med de andre vikingeborge i Danmark.

Rundt om fjorden

Hobro ligger i bunden af Mariager Fjord, og på begge sider af fjorden er der mange gode oplevelser. Du kan for eksempel vandre i Bramslev Bakker, bestige Hohøj, slentre i de gamle gader i Mariager eller opleve industrihistorien i Dania. Læs meget mere vores side om Mariager Fjord.

Spisesteder

Der findes lidt forskellige muligheder, hvis du vil spise i byen. Både i selve centrum og i havnen. Dertil kommer spisesteder langs fjorden. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Der er fine muligheder for overnatning i Hobro eller i nabobyen Mariager. Vi har selv overnattet på Hotel Amerika, som ligger smukt i skoven et par kilometer fra byen.

(Annonce)

Billeder fra Hobro

Billeder fra Hobro

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Dania

Læs mere

Louns-halvøen

Læs mere

Mariager

Læs mere

Mariager Fjord

Læs mere

Randers

Læs mere

Rebild Bakker

Læs mere

Links og kort

Trap.lex – byens historie

Visit Himmerland – turistinformation

Nordjyske Museer – Fyrkat og Lystfartøjsmuseet

Skibstømrerhuset – info om værftet mv.