Silkeborg

Søhøjlandets skovklædte hovedby

Silkeborg markedsfører sig selv som Danmarks Outdoor Hovedstad. Og uanset om man kalder det “Outdoor” eller bare nøjes med et gammeldansk “udendørs”, så må man sige, at der er noget om snakken.

For byen ligger som om, den er dumpet lige ned midt i Silkeborgskovene, der betragtes som Danmarks største sammenhængende skovområde. Det betyder, at her er masser af udendørs (eller outdoor) oplevelser at gå på opdagelse i – og naturen går med søerne og Gudenåen helt ind til bykernen.

Papir, malerier og moselig

Gudenåen er Silkeborgs naturlige udgangspunkt. Det var her, byens papirfabrik blev opført i 1844 og to år senere førte til selve byens opstandelse.

I dag er Gudenåen også et centralt samlingspunkt med den hyggelige havn, hvor turbådene ligger klar til at sejle til Himmelbjerget. Og lige ved siden af havnen ligger den gamle papirfabrik, som har fået nyt liv med spisesteder, kulturhus, biograf og byens nye vartegn – det 70 meter høje Papirtårnet.

Det er i øvrigt ikke kun naturfolket, der kan finde noget at give sig til i Silkeborg. På Museum Jorn kan du blive meget klogere på bysbarnet Asger Jorns abstrakte kunst, og på Museum Silkeborg venter Danmarks bedst bevarede moselig, Tollundmanden.

Læs mere:

I Silkeborg er naturen allestedsnærværende og et af byens absolutte trækplastre. Men der er også oplevelser at hente i byrummet:

Torvet og gågaderne

Vi starter vores rundtur på Torvet, som for få år siden fik en overhaling og nu fremstår flot og imødekommende. Her ligger et par af byens ældste bygninger i form af det gamle rådhus fra 1857 og Hotel Dania, der har været i funktion siden 1848.

Fra Torvet kan du tage en rundtur i byens gågader – hovedstrøget Vestergade og sidegaderne Søndergade, Tværgade og Nygade. Især i Tværgade og Nygade er der mange spændende specialbutikker og spisesteder. Slut rundturen på Torvet igen.

Papirfabrikken og havnen

Fra Torvet fører Østergade ned til byens blå hjerte, der folder sig ud omkring Gudenåen. Her ligger Papirfabrikken, der i dag er omdannet til et kulturelt samlingssted i byen med biograf, kulturhus og spisesteder. Og her finder du også havnen, hvor turbådene ligger klar til at tage dig med ud på Silkeborgsøerne. Det er også i dette område, byens store byfest, Regatta, bliver afholdt.

Åhavevej og Indelukket

Gå nu langs Gudenåen ad Åhavevej eller på stien på den modsatte bred. Her er der frit udsyn til en del af byens gamle villaer. Går du på den modsatte bred, skal du krydse fodgængerbroen efter nogle hundrede meter, så du ender på Åhavevej.

I bunden af Åhavevej ligger Indelukket. Her ligger lystbådene side om side, og små gangbroer fører dig rundt i de hyggelige omgivelser. Der er også ved Indelukket, du finder Museum Jorn og Danmarks ældste 18-hullers minigolfbane, hvis du er til kunst eller konkurrence.

Fra Indelukket kan du gå tilbage mod byen samme vej, som du kom, eller via sydbyen, hvor der ligger en del af byens ældste huse.

En tur med hjejlebådene

I Silkeborg Havn ligger turbådene klar til at tage dig med ud på en smuk sejltur på søerne. Den typiske tur går til Himmelbjerget og retur, hvor du kan stå af undervejs, hvis du vil. Den meste kendte båd i flåden er Hjejlen. Det er intet mindre end verdens ældste hjuldamper, der stadig drives af den originale dampmaskine. Læs mere om Hjejlen og sejlturene hos Hjejleselskabet.

Museum Jorn

Er du vild med kunst, så skal du uden tvivl besøge Museum Jorn, der ligger smukt ved Indelukket. Som navnet antyder, så har museet fokus på den anderkendte lokale kunstner, Asger Jorn, som boede i Silkeborg i en stor del af livet.

Jorn er kendt for sine abstrakte – næsten barnlige – kunstværker, og han var en af drivkræfterne bag kunstnergruppen COBRA. Udover Jorns værker byder museet på skiftende udstillinger med internationale kendis-kunstnere. Læs mere på Museum Jorns hjemmeside.

Papirtårnet og Papirmuseet

Byens nye vartegn er det 70 meter høje Papirtårnet, som ligger på området, hvor den gamle papirfabrik lå. Det er muligt at komme helt op i toppen og se udsigt, hvis du booker en tur hos Papirmuseet, der også ligger i de gamle fabriksområde, og som fortæller historien om byens papirproduktion gennem tiderne. Læs mere om tårn og papir her.

Tollundmanden og Silkeborg Museum

I 1950 fandt to lokale tørvegravere et lig i tørvemosen, i det der nu er udkanten af Bølling Sø. Liget var så velbevaret, at de kontaktede politiet fordi, de troede, at der var sket et mord for nylig. Men det var der ikke. Der var tværtimod tale om et særdeles velbevaret mosefund – måske verdens bedst bevarede. Undersøgelser viste siden hen, at Tollundmanden, som liget blev døbt, levede og døde omkring år 200 f.kr.

I dag ligger Tollundmanden meget passende i byens ældste bygning – Silkeborg Hovedgård fra 1767, der er omdannet til museum. Læs mere hos Museum Silkeborg.

Silkeborg Bad og Bunkermuseet

Kunstcenteret Silkeborg Bad byder på skiftende udstillinger af nutidige kunstnere. Det ligger smukt placeret midt i det grønne, og en stor del af oplevelsen er en tur rundt i parken, hvor der er mange skulpturer.

Silkeborg Bad opstod i 1883 som kurbad, og var under 2. verdenskrig militært hovedkvarter for tyskerne. Den tyske krigshistorie kan du blive klogere på i Bunkermuseet, der holder til i en af de bunkers, der ligger i området. Læs mere om Silkeborg Bad.

På sporet af Anton Rosen

Silkeborg

Den anerkendte arkitekt Anton Rosen har sat et markant præg på Silkeborg i form af flere dekorative bygningsværker fra starten af 1900-tallet.  Blandt andet Ørneapoteket (billedet) i Vestergade, TH. Langs Skole og Skovvilla ved Silkeborg Bad. Vil du i dybden med Anton Rosen, så kan du gå en tur i arkitektens fodspor med denne folder.

Aqua

AQUA Akvarium & Dyrepark har fokus på den danske natur. Her er oddere, bævere og masser af ferskvandsfisk, og oplevelsescenteret ligger i smukke naturomgivelser ved siden af det gamle sanatorium Vejlsøhus. Læs mere om Aqua.

Silkeborg kalder sig selv for Danmarks Outdoor Hovedstad, og der er noget om snakken. Næsten uanset hvilken vej, du vælger, så venter der grønne oplevelser i og omkring byen. Her er et lille udpluk:

Silkeruten

Silkeruten er en 12 kilometer lang rute, der tager dig med rundt i den bynære natur omkring Silkeborg. Læs mere om Silkeruten.

Odden

Tæt på gågaderne ligger Odden. Denne grønne tange, der stikker ud i Silkeborg Langsø er et oplagt udflugtsmål, hvis du vil kombinere din bytur med en lille naturtur. Læs mere om Odden.

Indelukket

Endnu en bynær naturoplevelse. Indelukket ligger i den sydlige del af byen ud til Gudenåen. Her er legeplads, gangstier og madpakkeområder og en friluftscene, hvor der er koncerter om sommeren. Vil du vandre en længere tur, så er Indelukket en del af Silkeruten. Læs mere om Indelukket.

Silkeborg Bad

Kunst, natur og historie går smukt hånd i hånd ved Silkeborg Bad. Stedet opstod som kurbad i 1883 og bygningerne huser i dag en kunsthal. I de omkringliggende parker er der adskillige udendørs kunstværker og en række velholdte trævillaer.

Fortsætter du længere ind i den omkringliggende skov kan du komme hele vejen rundt om Ørnsø eller tage turen via Silkeruten mod Almind Sø. Læs mere om Kunstcenteret Silkeborg Bad.

Himmelbjerget og Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

De fleste kender vel nok Himmelbjerget, der må regnes som det turistmæssige højdepunkt i Søhøjlandet. Bjerget ligger cirka 20 kilometer fra Silkeborg og tilbyder fornemme udsigter ud over det omkringliggende landskab.

Hvis du vil have en oplevelse ud af turen til toppen, kan du enten tage en båd, eller du kan vandre derop via Himmelbjergruten. Det er en i alt 52 kilometer lang rundtur mellem Silkeborg og Ry, som altså også passerer Himmelbjerget. Læs mere om bjerg og rute her.

Slåensø

Denne idylliske skovsø ligger i Sønderskov mellem Virklund og Ry. En sti fører dig hele vejen rundt om søen. Turen er cirka tre kilometer lang. Undervejs kan du tage en afstikker til udsigtspunktet Kongestolen.

Trækstien

Trækstien følger Gudenåens forløb fra Silkeborg og hele vejen til Randers. Den 70 kilometer lange sti kaldes også for Pramdragerstien, da den oprindeligt blev anlagt, så pramdragerne kunne trække pramme op langs åen. Turen byder på masser af naturoplevelser undervejs – men vær forberedt på, at underlaget kan være vådt flere steder. Læs mere om Trækstien.

Sindbjerg og Stoubjerg

Sindbjerg og Stoubjerg

I forstaden Sejs-Svejbæk ligger de to bakketoppe Sindbjerg og Stoubjerg. Her kan du få pulsen op, hvis du bestiger begge bakker. Anstrengelserne bliver belønnet med en fornem udsigt hele vejen til Himmelbjerget. Læs mere om Sindbjerg og Stoubjerg.

Indbyggertal

Silkeborg by: 49.747
Silkeborg Kommune: 97.358

Vigtige årstal

1385: Silkeborg Slot bliver bygget.
1767: De sidste rester af slottet bliver solgt og revet ned.
1844: Papirfabrikken grundlægges
1846: Byen grundlægges
1948: Bysbarnet Asger Jorn etablerer den internationalt anderkendte kunstnergruppe Cobra.
1950: Tollundmanden bliver fundet i en mose ved Bjældskovdal.

Byens historie i korte træk

Historien om Silkeborg har et tidligt kapitel i form af en borg – Silkeborg – som lå ret isoleret i skovene fra 1385. Med årene gik borgen i forfald, og området var i mange år præget af spredte bebyggelser.

I 1844 kom der dog gang i sagerne, da brødrene Christian og Michael Drewsen fik tilladelse til at opføre en papirfabrik i området. Nærheden til Gudenåen og de mange omkringliggende skove gjorde stedet ideelt til papirproduktion. Den 7. januar 1846 blev der etableret en handelsplads ved papirfabrikken, og byen Silkeborg opstod.

Byen udviklede sig hurtigt – blandt andet takket være en regulering af Gudenåen, der gjorde det muligt at sejle hele vejen til Randers. Det var også via denne nye vandvej, verdens ældste aktive hjuldamper, Hjejlen, ankom til byen i 1861.

I 1900 blev byen købstad, og i starten af 1900-tallet fik omverdenen også øjnene op for de turistmæssige værdier ved Søhøjlandet, selvom det fortsat var industrien, der fyldte mest. 

I 2000 lukkede papirfabrikken, og området blev omdannet til et aktivt byområde med caféer, biograf og kulturhus – og senest det 70 meter høje “Papirtårnet”.

I dag er byen stadig præget af vækst, og der er især mange ansatte inden for handel og service – blandt andet i Jyske Bank, der har hovedsæde i byen.

Spisesteder

Der ligger mange spisesteder i og omkring byen. Blandt andet byder området omkring den gamle papirfabrik på en del muligheder, ligesom der er flere spisesteder i byens gågade. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes en del overnatningsmuligheder i Silkeborg. Find en seng hos Booking.com.

(Annonce)

Tag med på en byrundtur

I Silkeborg er naturen allestedsnærværende og et af byens absolutte trækplastre. Men der er også oplevelser at hente i byrummet:

Torvet og gågaderne

Vi starter vores rundtur på Torvet, som for få år siden fik en overhaling og nu fremstår flot og imødekommende. Her ligger et par af byens ældste bygninger i form af det gamle rådhus fra 1857 og Hotel Dania, der har været i funktion siden 1848.

Fra Torvet kan du tage en rundtur i byens gågader – hovedstrøget Vestergade og sidegaderne Søndergade, Tværgade og Nygade. Især i Tværgade og Nygade er der mange spændende specialbutikker og spisesteder. Slut rundturen på Torvet igen.

Papirfabrikken og havnen

Fra Torvet fører Østergade ned til byens blå hjerte, der folder sig ud omkring Gudenåen. Her ligger Papirfabrikken, der i dag er omdannet til et kulturelt samlingssted i byen med biograf, kulturhus og spisesteder. Og her finder du også havnen, hvor turbådene ligger klar til at tage dig med ud på Silkeborgsøerne. Det er også i dette område, byens store byfest, Regatta, bliver afholdt.

Åhavevej og Indelukket

Gå nu langs Gudenåen ad Åhavevej eller på stien på den modsatte bred. Her er der frit udsyn til en del af byens gamle villaer. Går du på den modsatte bred, skal du krydse fodgængerbroen efter nogle hundrede meter, så du ender på Åhavevej.

I bunden af Åhavevej ligger Indelukket. Her ligger lystbådene side om side, og små gangbroer fører dig rundt i de hyggelige omgivelser. Der er også ved Indelukket, du finder Museum Jorn og Danmarks ældste 18-hullers minigolfbane, hvis du er til kunst eller konkurrence.

Fra Indelukket kan du gå tilbage mod byen samme vej, som du kom, eller via sydbyen, hvor der ligger en del af byens ældste huse.

Seværdigheder

En tur med hjejlebådene

I Silkeborg Havn ligger turbådene klar til at tage dig med ud på en smuk sejltur på søerne. Den typiske tur går til Himmelbjerget og retur, hvor du kan stå af undervejs, hvis du vil. Den meste kendte båd i flåden er Hjejlen. Det er intet mindre end verdens ældste hjuldamper, der stadig drives af den originale dampmaskine. Læs mere om Hjejlen og sejlturene hos Hjejleselskabet.

Museum Jorn

Er du vild med kunst, så skal du uden tvivl besøge Museum Jorn, der ligger smukt ved Indelukket. Som navnet antyder, så har museet fokus på den anderkendte lokale kunstner, Asger Jorn, som boede i Silkeborg i en stor del af livet.

Jorn er kendt for sine abstrakte – næsten barnlige – kunstværker, og han var en af drivkræfterne bag kunstnergruppen COBRA. Udover Jorns værker byder museet på skiftende udstillinger med internationale kendis-kunstnere. Læs mere på Museum Jorns hjemmeside.

Papirtårnet og Papirmuseet

Byens nye vartegn er det 70 meter høje Papirtårnet, som ligger på området, hvor den gamle papirfabrik lå. Det er muligt at komme helt op i toppen og se udsigt, hvis du booker en tur hos Papirmuseet, der også ligger i de gamle fabriksområde, og som fortæller historien om byens papirproduktion gennem tiderne. Læs mere om tårn og papir her.

Tollundmanden og Silkeborg Museum

I 1950 fandt to lokale tørvegravere et lig i tørvemosen, i det der nu er udkanten af Bølling Sø. Liget var så velbevaret, at de kontaktede politiet fordi, de troede, at der var sket et mord for nylig. Men det var der ikke. Der var tværtimod tale om et særdeles velbevaret mosefund – måske verdens bedst bevarede. Undersøgelser viste siden hen, at Tollundmanden, som liget blev døbt, levede og døde omkring år 200 f.kr.

I dag ligger Tollundmanden meget passende i byens ældste bygning – Silkeborg Hovedgård fra 1767, der er omdannet til museum. Læs mere hos Museum Silkeborg.

Silkeborg Bad og Bunkermuseet

Kunstcenteret Silkeborg Bad byder på skiftende udstillinger af nutidige kunstnere. Det ligger smukt placeret midt i det grønne, og en stor del af oplevelsen er en tur rundt i parken, hvor der er mange skulpturer.

Silkeborg Bad opstod i 1883 som kurbad, og var under 2. verdenskrig militært hovedkvarter for tyskerne. Den tyske krigshistorie kan du blive klogere på i Bunkermuseet, der holder til i en af de bunkers, der ligger i området. Læs mere om Silkeborg Bad.

På sporet af Anton Rosen

Silkeborg

Den anerkendte arkitekt Anton Rosen har sat et markant præg på Silkeborg i form af flere dekorative bygningsværker fra starten af 1900-tallet.  Blandt andet Ørneapoteket (billedet) i Vestergade, TH. Langs Skole og Skovvilla ved Silkeborg Bad. Vil du i dybden med Anton Rosen, så kan du gå en tur i arkitektens fodspor med denne folder.

Aqua

AQUA Akvarium & Dyrepark har fokus på den danske natur. Her er oddere, bævere og masser af ferskvandsfisk, og oplevelsescenteret ligger i smukke naturomgivelser ved siden af det gamle sanatorium Vejlsøhus. Læs mere om Aqua.

Naturoplevelser

Silkeborg kalder sig selv for Danmarks Outdoor Hovedstad, og der er noget om snakken. Næsten uanset hvilken vej, du vælger, så venter der grønne oplevelser i og omkring byen. Her er et lille udpluk:

Silkeruten

Silkeruten er en 12 kilometer lang rute, der tager dig med rundt i den bynære natur omkring Silkeborg. Læs mere om Silkeruten.

Odden

Tæt på gågaderne ligger Odden. Denne grønne tange, der stikker ud i Silkeborg Langsø er et oplagt udflugtsmål, hvis du vil kombinere din bytur med en naturtur. Læs mere om Odden.

Indelukket

Endnu en bynær naturoplevelse. Indelukket ligger i den sydlige del af byen ud til Gudenåen. Her er legeplads, gangstier og madpakkeområder og en friluftscene, hvor der er koncerter om sommeren. Vil du vandre en længere tur, så er Indelukket en del af Silkeruten. Læs mere om Indelukket.

Silkeborg Bad

Kunst, natur og historie går smukt hånd i hånd ved Silkeborg Bad. Stedet opstod som kurbad i 1883 og bygningerne huser i dag en kunsthal. I de omkringliggende parker er der adskillige udendørs kunstværker og en række velholdte trævillaer.

Fortsætter du længere ind i den omkringliggende skov kan du komme hele vejen rundt om Ørnsø eller tage turen via Silkeruten mod Almind Sø. Læs mere om Kunstcenteret Silkeborg Bad.

Himmelbjerget og Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

De fleste kender vel nok Himmelbjerget, der må regnes som det turistmæssige højdepunkt i Søhøjlandet. Bjerget ligger cirka 20 kilometer fra Silkeborg og tilbyder fornemme udsigter ud over det omkringliggende landskab.

Hvis du vil have en oplevelse ud af turen til toppen, kan du enten tage en båd, eller du kan vandre derop via Himmelbjergruten. Det er en i alt 52 kilometer lang rundtur mellem Silkeborg og Ry, som altså også passerer Himmelbjerget. Læs mere om bjerg og rute her.

Trækstien

Trækstien følger Gudenåens forløb fra Silkeborg og hele vejen til Randers. Den 70 kilometer lange sti kaldes også for Pramdragerstien, da den oprindeligt blev anlagt, så pramdragerne kunne trække pramme op langs åen. Turen byder på masser af naturoplevelser undervejs – men vær forberedt på, at underlaget kan være vådt flere steder. Læs mere om Trækstien.

Sindbjerg og Stoubjerg

Sindbjerg og Stoubjerg

I forstaden Sejs-Svejbæk ligger de to bakketoppe Sindbjerg og Stoubjerg. Her kan du få pulsen op, hvis du bestiger begge bakker. Anstrengelserne bliver belønnet med en fornem udsigt hele vejen til Himmelbjerget. Læs mere om Sindbjerg og Stoubjerg.

Fakta og historie

Indbyggertal

Silkeborg by: 48.369
Silkeborg Kommune: 95.488

Vigtige årstal

1385: Silkeborg Slot bliver bygget.

1767: De sidste rester af slottet bliver solgt og revet ned.

1844: Papirfabrikken grundlægges

1846: Byen grundlægges

1948: Bysbarnet Asger Jorn etablerer den internationalt anderkendte kunstnergruppe Cobra.

1950: Tollundmanden bliver fundet i en mose ved Bjældskovdal.

Byens historie i korte træk

Historien om Silkeborg har et tidligt kapitel i form af en borg – Silkeborg – som lå ret isoleret i skovene fra 1385. Med årene gik borgen i forfald, og området var i mange år præget af spredte bebyggelser.

I 1844 kom der dog gang i sagerne, da brødrene Christian og Michael Drewsen fik tilladelse til at opføre en papirfabrik i området. Nærheden til Gudenåen og de mange omkringliggende skove gjorde stedet ideelt til papirproduktion. Den 7. januar 1846 blev der etableret en handelsplads ved papirfabrikken, og byen Silkeborg opstod.

Byen udviklede sig hurtigt – blandt andet takket være en regulering af Gudenåen, der gjorde det muligt at sejle hele vejen til Randers. Det var også via denne nye vandvej, verdens ældste aktive hjuldamper, Hjejlen, ankom til byen i 1861.

I 1900 blev byen købstad, og i starten af 1900-tallet fik omverdenen også øjnene op for de turistmæssige værdier ved Søhøjlandet, selvom det fortsat var industrien, der fyldte mest. 

I 2000 lukkede papirfabrikken, og området blev omdannet til et aktivt byområde med caféer, biograf og kulturhus – og senest det 70 meter høje “Papirtårnet”.

I dag er byen stadig præget af vækst, og der er især mange ansatte inden for handel og service – blandt andet i Jyske Bank, der har hovedsæde i byen.

Spise og sove

Spisesteder

Der ligger mange spisesteder i og omkring byen. Blandt andet byder området omkring den gamle papirfabrik på en del muligheder, ligesom der er flere spisesteder i byens gågade. Få et overblik hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes en del overnatningsmuligheder i Silkeborg. Find en seng hos Booking.com.

Billeder fra Silkeborg

Billeder fra Silkeborg

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Bølling Sø

Læs mere

Himmelbjerget

Læs mere

Klostermølle og Sukkertoppen

Læs mere

Ry og Gl. Rye

Læs mere

Sindberg og Stoubjerg

Læs mere

Skanderborg

Læs mere

Viborg

Læs mere

Gjern Bakker

Læs mere

Vrads Sande

Læs mere

Links og kort

Visit Silkeborg – turistinformation

Danmarks Outdoor Hovedstad – find inspiration til en tur i det grønne

Hjejlen – book en tur på søerne

Museum Jorn – Bliv klogere på Asger Jorn og andre kunstnere

Museum Silkeborg – mød Tollundmanden

Silkeborg Bad – kunst og natur i ét.