Randers

Historisk købstad med hang til heste, handsker og hyæner

Randers ligger lige dér, hvor Gudenåen flyder ud i fjorden, og der har den ligget rigtig godt i over 1000 år. Byen udviklede sig hurtigt til at være en af landets vigtigste handelsbyer, og omkring år 1800 var den faktisk Jyllands største by.

Det historiske handelsliv har efterladt sig mange konkrete aftryk i midtbyen, hvor bindingsværksgårde og gotiske teglstensbyggerier er strøet gavmildt ud over gågaderne, der snor sig middelalderligt ujævnt.

Byen var især kendt for sin handel med handsker og heste, og det kan stadig ses i byen i dag. I Brødregade holder Randers Handsker liv i historien, og på Østervold troner den 6,5 meter høje hestestatue Den Jyske Hingst til minde om byens fortid som knudepunkt for hestehandel.

Vand, enge og regnskov

Udover sin stemningsfulde bykerne byder Randers også på fine naturoplevelser i omegnen. Tæt på Gudenåen ligger der flere grønne områder, der er en vandretur værd. For eksempel Vorup Enge, Fladbro og Fussingø – og er du rigtig vandrefrisk, kan du gå hele vejen til Silkeborg ad Trækstien, der følger Gudenåen.

Derudover kan du opleve noget så eksotisk som et tropisk islæt i byen i form af Randers Regnskov. Under tre kupler venter der et lille stykke regnskov med masser af eksotiske dyr – lige fra hyæner til piratfisk. Kuplerne med de tropiske temperaturer er især et besøg værd om vinteren.

Læs mere

Tag med på en byrundtur

Indre by i Randers bærer stadig præg af middelalderens byplanlægning, og det er en fornøjelse at vandre rundt i de kringlede gader og gyder. Har du god tid, kan du også bevæge dig lidt ud fra centrum og gå på opdagelse. Her er et bud på en rute – med mulighed for afstikkere:

Fra regnskoven til Torvet

Randers Regnskov er et godt sted at starte en rundtur i byen – i hvert fald, hvis du er i bil. Her ligger nemlig en stor parkeringsplads. Inden du begiver dig mod byen, så gå hen ved siden af Randers Regnskovs kupler og kig på den fine gamle jernbanebro, der fører over Gudenåen. Den blåmalede bro er fra 1900, og den fungerer i dag som fodgængerbro.

Fra regnskoven krydser du den trafikerede vej Tørvebryggen og går op ad Hospitalsgade. For enden af gaden – på hjørnet af Hospitalsgade og Kirkegade ligger et velholdt bindingsværksbyggeri fra 1600-tallet.

Bagved ligger Randers Kloster, som tidligere fungerede som hospital. De nuværende bygninger er fra midten af 1800-tallet og er i dag indrettet til ældreboliger.

Drej til venstre ad Kirkegade og fortsæt knap 100 meter, til du kan dreje til højre ad Von Hattenstræde. Gaden er opkaldt efter en tysk tolder, der boede i byen, og her ligger flere gamle byhuse.

For enden af Von Hattenstræde drejer du til højre ad Staldgårdsgade, til du kommer til krydset, hvor Lille Voldgade og Borgergade mødes. Følg den fine række af huse i Lille Voldgade, til du kommer til Adelgade/Østervold. Herfra kan du dreje til højre og gå ned til Torvet.

Afstikker Schousgadekvarteret og det gamle bryggeri

Vil du lave en lille afstikker, så drejer du i stedet til venstre ad Adelgade og drejer ind ad en af sidevejene til højre – enten Møllegade, Laurentiigade eller Schousgade. Disse brostensbelagte gader byder på stemningsfulde byhuse fra 1800-tallet. Gaderne er forbundet med små gyder og baggårde, og det er en fornøjelse at gå rundt på må og få.

Vil du fortsætte opdagelserne, så kig også op til de gamle bryggeribygninger, der ligger for enden af gaderne på Thors Bakke. Bryggeriet Thor blev grundlagt i 1856, men er i dag lukket. I stedet huser de tilbageværende bygninger blandt andet restauranter og butikker.

Torvet og rundt i gågaderne

På Torvet ligger byens gamle rådhus fra 1778. En lille detalje ved huset er, at det blev rykket nogle meter bagud i 1930 for at give plads til biltrafikken. Læg også mærke til rødstenshuset ”Påskesønnernes Gård”, der er opført i 1400-tallet og dermed er en af byens ældste bygninger.

Fra Torvet kan du dreje til venstre ad Slotsgade ud til den brede gade, Østervold. Her står den enorme statue ”Den Jyske Hingst”, som er rejst til minde om de store hestemarkeder, byen tidligere var kendt for.

Fortsæt lidt ned ad Østervold og drej så til højre ind mod gågaderne igen ad Dytmærsken til du ender i Brødregade. Her ligger der mange flotte bindingsværkshuse. Læg også mærke til Randers Handskers butik, som har solgt byens berømte handsker siden 1600-tallet.

Retur til regnskoven

Følger du Brødregade mod nord, kommer du igen til Torvet. Herfra kan du nu følge gaden Houmeden. Den fører dig forbi 1400-talshuset Helligåndshuset på Erik Menveds Plads, som tidligere fungerede som latinskole. Herefter følger byens middelalderkirke, Sct. Morten. Kig ind og beundr det smukke barok-orgel og Per Kirkebys altertavle.

Fra kirken følger du Kirkegade sydpå – eventuelt tilsat en tur op og ned ad Torvegade undervejs. Kirkegade skifter navn til først Middelgade og så Storegade, inden den ender ved byens måske smukkeste bindingsværkshus, Niels Ebbesens Hus. Huset er fra 1643.


Drej herfra ned ad Vestergrave og nyd de lidt mere ydmyge byhuse i gaden, indtil du kommer til Hospitalsgade. Her drejer du til venstre og går retur til parkeringspladsen ved Randers Regnskov.

Følg stjerneruten

Vil du krydre dit besøg i Randers med historier fra nutid og fortid, så kan du følge Stjerneruten gennem byen. Den 2,5 kilometer lange tur er markeret med stjerne-formede mærker i vejen, og den tager dig rundt til 15 seværdigheder i byen.

Sct. Mortens Kirke

Randers’ store kirke, Sct. Mortens Kirke, er opført i 1400-tallet og byder på masser af smukt inventar. Blandt andet et overdådigt barok-orgel fra 1700-tallet og en altertavle med et moderne maleri af Per Kirkeby.

Sct. Mortens Kirke var tidligere tilknyttet Helligåndsbrødrenes Kloster, og det udgjorde faktisk en af klosterets fløje, hvor Helligåndshuset var en anden.

Helligåndshuset

Ved Erik Menveds Plads ligger den smukke bygning Helligåndshuset, hvis historie går helt tilbage til 1400-tallet. Huset fungerede i middelalderen som omsorgshjem for ældre, syge og fattige. Siden hen har bygningen huset byens latinskole, hvor kendte forfattere som Steen Steensen Blicher og Henrik Pontoppidan havde deres gang som henholdsvis lærer og elev – dog ikke på samme tid.

I 1883 var bygningen truet af nedrivning, men det skete heldigvis ikke. I stedet blev Helligåndshuset restaureret af Hack Kampmann. I dag bliver bygningen brugt til udstillinger og kulturelle arrangementer.

Randers Regnskov

Tropiske dyr og tropisk varme venter inde i de tre kupler, der udgør Randers Regnskov. Her kan du komme helt tæt på en række eksotiske dyr, og du får samtidig en fornemmelse af at befinde dig under langt varmere himmelstrøg. Regnskoven er et sikkert hit for hele familien – især på den tid af året, hvor tropetemperaturer synes langt, langt borte.

Museerne

Museum Østjylland Randers – museet formidler Randers’ historie fra stenalder til nutid.

Randers Kunstmuseum  – byens kunstmuseum med kunst fra 1800-tallet og frem.

Memphis Mansion  – Når du kommer kørende på indfaldsvejen Aarhusvej – omgivet af firkantede butikker som BR, Bauhaus og Jysk – er det sidste, du forventer at se, et lille amerikansk palæ i form af Memphis Mansion. Huset er en kopi af Elvis Presleys hjem, Graceland, som ligger i Memphis, og bygningen rummer et museum dedikeret til den amerikanske sanger.

Vorup Enge

Vorup Enge ligger tæt på midtbyen ved Gudenåen. De fugtige og delvis oversvømmede enge fungerer som en våd oase for dyre- og plantelivet og danner en glidende overgang til Gudenåen. Et system af stier sørger for, at du kan komme tørskoet omkring ved deltaet, og der er placeret fugletårne tre forskellige steder, hvor du kan holde øje med områdets rige fugleliv.

Du kan evt. begynde en tur ved Randers Naturcenter i Gudenåparken umiddelbart nord for engene. Her er der kommet nye udsigtsplatforme og en boardwalk gennem rørskoven.

Trækstien

Gudenåen var i 1800-tallet helt afgørende for transport af varer mellem Randers og Silkeborg. Transporten foregik med fladbundede pramme, som blev trukket af pramdragere eller heste. I dag kan man vandre hele vejen på den gamle pramdragersti – eller træksti som den også kaldes – fra Randers til Silkeborg.

Turen er 76 kilometer lang i alt, så sæt et par dage eller tre af, hvis du vil gå hele vejen. Ellers kan du også nøjes med små bidder. Tæt på Randers kan du for eksempel besøge Fladbro (læs mere i afsnittet nedenfor), hvor Nørreåen møder Gudenåen. Lidt længere væk kan du også komme tæt på Gudenåen ved Langå, hvor du kan krydse den fine Amtmand Hoppes Bro fra 1905 – formentlig Danmarks ældste vejbro af beton. Læs mere om Trækstien

Fladbro og dyrehaven

Fladbro er et historisk vadested, hvor Nørreåen og Gudenåen mødes. Området har i mange år været et populært udflugtsmål, og der var tidligere trinbræt og turbåde hertil. Siden 1700-tallet har der ligget en kro på stedet, og den nuværende kro er fra 1859. Bag kroen kan du krydse Nørreåen og gå ind i skoven via en smuk buebro fra 1914.

På den modsatte side af vejen kan du også gå en tur ind i dyrehaven, der har en stor bestand af dådyr. Tæt på kroen kan man også se en lille rest af en kanal, som Kong Christian den tredje fik gravet i 1533 for at forsyne Randers med vand.
Læs mere om Fladbro og dyrehaven

Fussingø

Herregården Fussingø ligger 13 kilometer vest for Randers i et smukt naturområde med sø, skov og historiske spor i landskabet. Den nuværende herregård er opført i 1790’erne i nyklassicistisk stil. På halvøen Gammelhaven, der strækker sig ud i den store Fussing Sø, kan man se resterne af en tidligere herreborg.

I Troldeskoven tæt ved herregården stammer træerne helt tilbage fra 1745. Tæt herpå ligger en mølledam med en vandmølle fra 1600-tallet.

Hele området omkring Fussingø er udnævnt til naturnationalpark. Læs mere her

Indbyggertal (2022)

Indbyggere i Randers by: 62.802
Randers Kommune: 98.988

Vigtige årstal

1080: Randers omtales som by med kongsgård og møntprægning
1302: Byen får købstadsprivilegier
1600-tallet: Handske- og hestehandel tager fart
1785: Jydske Dragonregiment rykker til byen
1801: Randers er Jyllands største by
1862: Jernbanen og togfabrikken Scandia kommer til byen
1930’erne: Randers laver landets første saneringsplan

Byens historie i korte træk

Randers er grundlagt i bunden af Randers Fjord, der hvor Gudenåen møder fjorden. Placeringen var strategisk vigtig, da der netop her var mange handelsveje, der mødtes.
Der har muligvis været en bydannelse her fra før år 1000, men man ved i hvert fald, at der var en kongsborg i byen i 1080, og at der blev fremstillet mønter.

Den gode placering skabte naturlig handel i byen, og Randers fik købstadsprivilegier i 1302. Op igennem 14- og 1500-tallet var der godt gang i både handel og fiskeri, og byen voksede. Fra denne periode er der stadig bevaret et par bygninger i form af Helligåndshuset på Erik Menveds Plads og Påskesønnernes Gård på Torvet.

Handsker og heste

Randers er især kendt for sine handsker og sine heste. Handskeproduktionen tog fart op igennem 1600-tallet, og omkring år 1700 var der registreret over 25 handskemagere i byen. I dag er butikken Randers Handsker fra 1811 tilbage som eneste vidne om fortidens handskeerhverv.

Også hestehandlen voksede fra 1600-tallet, og det blev en god forretning. Frem til 1855 var der told på alle heste, der blev fragtet ud af byen. Hestene kom fra oplandets mange gårde, som havde specialiseret sig i hesteopdræt. I 1785 rykkede Det Jydske Dragonregiment også til byen og var med til at øge heste-dillen. Helt frem til midten af 1900-tallet var salget af heste en stor indtægtskilde. Sidenhen satte bilerne sig langsomt men sikkert på transporten.

Jyllands største by

Udviklingen i Randers toppede i 1801, hvor byen med sine cirka 4500 indbyggere var Jyllands største. De følgende år kom flere virksomheder til byen, og Randers blev kendt som en af landets vigtigste industribyer.

I 1861 blev togfabrikken Scandia grundlagt i byen og året efter åbnede jernbaneforbindelsen til Aarhus. Sidenhen blev også Hobro, Hadsund og Grenaa koblet på nettet. Jernbanen betød dog, at handlen via Gudenåen svandt ind. Derfor oplevede Randers at bliver overhalet af andre jyske byer i form af Aarhus og Aalborg.

I 1930’erne fik Randers, som den første by i landet, en saneringsplan. Selvom planen først blev iværksat en del år senere, blev Randers et forbillede for, hvordan andre byer sanerede deres bymiljø.

Spisesteder

Der findes mange spisesteder rundt omkring i de snørklede gader i Randers midtby. Redaktionen på Oplev Jylland har et godt øje til Bistroteket i Rosengade, der serverer god mad i afslappede rammer. Se en liste over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes flere forskellige overnatningsmuligheder i og omkring Randers. Få et overblik hos Booking.com.

(Annonce)

Tag med på en byrundtur

Tag med på en byrundtur

Indre by i Randers bærer stadig præg af middelalderens byplanlægning, og det er en fornøjelse at vandre rundt i de kringlede gader og gyder. Har du god tid, kan du også bevæge dig lidt ud fra centrum og gå på opdagelse. Her er et bud på en rute – med mulighed for afstikkere:

Fra regnskoven til Torvet

Randers Regnskov er et godt sted at starte en rundtur i byen – i hvert fald, hvis du er i bil. Her ligger nemlig en stor parkeringsplads. Inden du begiver dig mod byen, så gå hen ved siden af Randers Regnskovs kupler og kig på den fine gamle jernbanebro, der fører over Gudenåen. Den blåmalede bro er fra 1900, og den fungerer i dag som fodgængerbro.

Fra regnskoven krydser du den trafikerede vej Tørvebryggen og går op ad Hospitalsgade. For enden af gaden – på hjørnet af Hospitalsgade og Kirkegade ligger et velholdt bindingsværksbyggeri fra 1600-tallet.

Bagved ligger Randers Kloster, som tidligere fungerede som hospital. De nuværende bygninger er fra midten af 1800-tallet og er i dag indrettet til ældreboliger.

Drej til venstre ad Kirkegade og fortsæt knap 100 meter, til du kan dreje til højre ad Von Hattenstræde. Gaden er opkaldt efter en tysk tolder, der boede i byen, og her ligger flere gamle byhuse.

For enden af Von Hattenstræde drejer du til højre ad Staldgårdsgade, til du kommer til krydset, hvor Lille Voldgade og Borgergade mødes. Følg den fine række af huse i Lille Voldgade, til du kommer til Adelgade/Østervold. Herfra kan du dreje til højre og gå ned til Torvet.

Afstikker Schousgadekvarteret og det gamle bryggeri

Vil du lave en lille afstikker, så drejer du i stedet til venstre ad Adelgade og drejer ind ad en af sidevejene til højre – enten Møllegade, Laurentiigade eller Schousgade. Disse brostensbelagte gader byder på stemningsfulde byhuse fra 1800-tallet. Gaderne er forbundet med små gyder og baggårde, og det er en fornøjelse at gå rundt på må og få.

Vil du fortsætte opdagelserne, så kig også op til de gamle bryggeribygninger, der ligger for enden af gaderne på Thors Bakke. Bryggeriet Thor blev grundlagt i 1856, men er i dag lukket. I stedet huser de tilbageværende bygninger blandt andet restauranter og butikker.

Torvet og rundt i gågaderne

På Torvet ligger byens gamle rådhus fra 1778. En lille detalje ved huset er, at det blev rykket nogle meter bagud i 1930 for at give plads til biltrafikken. Læg også mærke til rødstenshuset ”Påskesønnernes Gård”, der er opført i 1400-tallet og dermed er en af byens ældste bygninger.

Fra Torvet kan du dreje til venstre ad Slotsgade ud til den brede gade, Østervold. Her står den enorme statue ”Den Jyske Hingst”, som er rejst til minde om de store hestemarkeder, byen tidligere var kendt for.

Fortsæt lidt ned ad Østervold og drej så til højre ind mod gågaderne igen ad Dytmærsken til du ender i Brødregade. Her ligger der mange flotte bindingsværkshuse. Læg også mærke til Randers Handskers butik, som har solgt byens berømte handsker siden 1600-tallet.

Retur til regnskoven

Følger du Brødregade mod nord, kommer du igen til Torvet. Herfra kan du nu følge gaden Houmeden. Den fører dig forbi 1400-talshuset Helligåndshuset på Erik Menveds Plads, som tidligere fungerede som latinskole. Herefter følger byens middelalderkirke, Sct. Morten. Kig ind og beundr det smukke barok-orgel og Per Kirkebys altertavle.

Fra kirken følger du Kirkegade sydpå – eventuelt tilsat en tur op og ned ad Torvegade undervejs. Kirkegade skifter navn til først Middelgade og så Storegade, inden den ender ved byens måske smukkeste bindingsværkshus, Niels Ebbesens Hus. Huset er fra 1643.


Drej herfra ned ad Vestergrave og nyd de lidt mere ydmyge byhuse i gaden, indtil du kommer til Hospitalsgade. Her drejer du til venstre og går retur til parkeringspladsen ved Randers Regnskov.

Seværdigheder

Følg stjerneruten

Vil du krydre dit besøg i Randers med historier fra nutid og fortid, så kan du følge Stjerneruten gennem byen. Den 2,5 kilometer lange tur er markeret med stjerne-formede mærker i vejen, og den tager dig rundt til 15 seværdigheder i byen.

Sct. Mortens Kirke

Randers’ store kirke, Sct. Mortens Kirke, er opført i 1400-tallet og byder på masser af smukt inventar. Blandt andet et overdådigt barok-orgel fra 1700-tallet og en altertavle med et moderne maleri af Per Kirkeby.

Sct. Mortens Kirke var tidligere tilknyttet Helligåndsbrødrenes Kloster, og det udgjorde faktisk en af klosterets fløje, hvor Helligåndshuset var en anden.

Helligåndshuset

Ved Erik Menveds Plads ligger den smukke bygning Helligåndshuset, hvis historie går helt tilbage til 1400-tallet. Huset fungerede i middelalderen som omsorgshjem for ældre, syge og fattige. Siden hen har bygningen huset byens latinskole, hvor kendte forfattere som Steen Steensen Blicher og Henrik Pontoppidan havde deres gang som henholdsvis lærer og elev – dog ikke på samme tid.

I 1883 var bygningen truet af nedrivning, men det skete heldigvis ikke. I stedet blev Helligåndshuset restaureret af Hack Kampmann. I dag bliver bygningen brugt til udstillinger og kulturelle arrangementer.

Randers Regnskov

Tropiske dyr og tropisk varme venter inde i de tre kupler, der udgør Randers Regnskov. Her kan du komme helt tæt på en række eksotiske dyr, og du får samtidig en fornemmelse af at befinde dig under langt varmere himmelstrøg. Regnskoven er et sikkert hit for hele familien – især på den tid af året, hvor tropetemperaturer synes langt, langt borte.

Museerne

Museum Østjylland Randers – museet formidler Randers’ historie fra stenalder til nutid.

Randers Kunstmuseum  – byens kunstmuseum med kunst fra 1800-tallet og frem.

Memphis Mansion  – Når du kommer kørende på indfaldsvejen Aarhusvej – omgivet af firkantede butikker som BR, Bauhaus og Jysk – er det sidste, du forventer at se, et lille amerikansk palæ i form af Memphis Mansion. Huset er en kopi af Elvis Presleys hjem, Graceland, som ligger i Memphis, og bygningen rummer et museum dedikeret til den amerikanske sanger.

Naturoplevelser ved Randers

Vorup Enge

Vorup Enge ligger tæt på midtbyen ved Gudenåen. De fugtige og delvis oversvømmede enge fungerer som en våd oase for dyre- og plantelivet og danner en glidende overgang til Gudenåen. Et system af stier sørger for, at du kan komme tørskoet omkring ved deltaet, og der er placeret fugletårne tre forskellige steder, hvor du kan holde øje med områdets rige fugleliv.

Du kan evt. begynde en tur ved Randers Naturcenter i Gudenåparken umiddelbart nord for engene. Her er der kommet nye udsigtsplatforme og en boardwalk gennem rørskoven.

Trækstien

Gudenåen var i 1800-tallet helt afgørende for transport af varer mellem Randers og Silkeborg. Transporten foregik med fladbundede pramme, som blev trukket af pramdragere eller heste. I dag kan man vandre hele vejen på den gamle pramdragersti – eller træksti som den også kaldes – fra Randers til Silkeborg.

Turen er 76 kilometer lang i alt, så sæt et par dage eller tre af, hvis du vil gå hele vejen. Ellers kan du også nøjes med små bidder. Tæt på Randers kan du for eksempel besøge Fladbro (læs mere i afsnittet nedenfor), hvor Nørreåen møder Gudenåen. Lidt længere væk kan du også komme tæt på Gudenåen ved Langå, hvor du kan krydse den fine Amtmand Hoppes Bro fra 1905 – formentlig Danmarks ældste vejbro af beton. Læs mere om Trækstien

Fladbro og dyrehaven

Fladbro er et historisk vadested, hvor Nørreåen og Gudenåen mødes. Området har i mange år været et populært udflugtsmål, og der var tidligere trinbræt og turbåde hertil. Siden 1700-tallet har der ligget en kro på stedet, og den nuværende kro er fra 1859. Bag kroen kan du krydse Nørreåen og gå ind i skoven via en smuk buebro fra 1914.

På den modsatte side af vejen kan du også gå en tur ind i dyrehaven, der har en stor bestand af dådyr. Tæt på kroen kan man også se en lille rest af en kanal, som Kong Christian den tredje fik gravet i 1533 for at forsyne Randers med vand.
Læs mere om Fladbro og dyrehaven

Fussingø

Herregården Fussingø ligger 13 kilometer vest for Randers i et smukt naturområde med sø, skov og historiske spor i landskabet. Den nuværende herregård er opført i 1790’erne i nyklassicistisk stil. På halvøen Gammelhaven, der strækker sig ud i den store Fussing Sø, kan man se resterne af en tidligere herreborg.

I Troldeskoven tæt ved herregården stammer træerne helt tilbage fra 1745. Tæt herpå ligger en mølledam med en vandmølle fra 1600-tallet.

Hele området omkring Fussingø er udnævnt til naturnationalpark. Læs mere her

Fakta og historie

Indbyggertal (2021)

Indbyggere i Randers by: 62.623
Randers Kommune: 98.190

Vigtige årstal

1080: Randers omtales som by med kongsgård og møntprægning

1302: Byen får købstadsprivilegier

1600-tallet: Handske- og hestehandel tager fart

1785: Jydske Dragonregiment rykker til byen

1801: Randers er Jyllands største by

1862: Jernbanen og togfabrikken Scandia kommer til byen

1930’erne: Randers laver landets første saneringsplan

Byens historie i korte træk

Randers er grundlagt i bunden af Randers Fjord, der hvor Gudenåen møder fjorden. Placeringen var strategisk vigtig, da der netop her var mange handelsveje, der mødtes.
Der har muligvis været en bydannelse her fra før år 1000, men man ved i hvert fald, at der var en kongsborg i byen i 1080, og at der blev fremstillet mønter.

Den gode placering skabte naturlig handel i byen, og Randers fik købstadsprivilegier i 1302. Op igennem 14- og 1500-tallet var der godt gang i både handel og fiskeri, og byen voksede. Fra denne periode er der stadig bevaret et par bygninger i form af Helligåndshuset på Erik Menveds Plads og Påskesønnernes Gård på Torvet.

Handsker og heste

Randers er især kendt for sine handsker og sine heste. Handskeproduktionen tog fart op igennem 1600-tallet, og omkring år 1700 var der registreret over 25 handskemagere i byen. I dag er butikken Randers Handsker fra 1811 tilbage som eneste vidne om fortidens handskeerhverv.

Også hestehandlen voksede fra 1600-tallet, og det blev en god forretning. Frem til 1855 var der told på alle heste, der blev fragtet ud af byen. Hestene kom fra oplandets mange gårde, som havde specialiseret sig i hesteopdræt. I 1785 rykkede Det Jydske Dragonregiment også til byen og var med til at øge heste-dillen. Helt frem til midten af 1900-tallet var salget af heste en stor indtægtskilde. Sidenhen satte bilerne sig langsomt men sikkert på transporten.

Jyllands største by

Udviklingen i Randers toppede i 1801, hvor byen med sine cirka 4500 indbyggere var Jyllands største. De følgende år kom flere virksomheder til byen, og Randers blev kendt som en af landets vigtigste industribyer.

I 1861 blev togfabrikken Scandia grundlagt i byen og året efter åbnede jernbaneforbindelsen til Aarhus. Sidenhen blev også Hobro, Hadsund og Grenaa koblet på nettet. Jernbanen betød dog, at handlen via Gudenåen svandt ind. Derfor oplevede Randers at bliver overhalet af andre jyske byer i form af Aarhus og Aalborg.

I 1930’erne fik Randers, som den første by i landet, en saneringsplan. Selvom planen først blev iværksat en del år senere, blev Randers et forbillede for, hvordan andre byer sanerede deres bymiljø.

Spise og sove

Spisesteder

Der findes mange spisesteder rundt omkring i de snørklede gader i Randers midtby. Redaktionen på Oplev Jylland har et godt øje til Bistroteket i Rosengade, der serverer god mad i afslappede rammer. Se en liste over spisesteder hos Tripadvisor.

Overnatning

Der findes flere forskellige overnatningsmuligheder i og omkring Randers. Få et overblik hos Booking.com.

Billeder fra Randers

Billeder fra Randers

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Grenaa

Læs mere

Hobro

Læs mere

Mariager

Læs mere

Mariager Fjord

Læs mere

Mols Bjerge

Læs mere

Rebild Bakker

Læs mere

Viborg

Læs mere

Ø Bakker og Bruunshåb

Læs mere

Aarhus

Læs mere

Links og kort

Visit Randers – turistinformation

Trap Lex – byens historie

Stjerneruten – guide gennem byen