Gråsten
Ferieby for kongehuset og hjemby for Danmarks nationalæble
Det meste handler om slottet og slotshaven i Gråsten. Og det er egentlig ikke så mærkeligt. For hele byen er vokset frem som et slags administrativt appendiks til det hvide barokslot, som ligger smukt ned til Slotssøen omgivet af slotspark og skov.
De første huse i Gråsten blev opført til slottets tjenestefolk og de sørgede for at trække handel til, så der så småt opstod en lille by. I dag ligger der stadig en god håndfuld af de gamle tjenesteboliger tilbage i den lille bykerne sammen med den smukke kro fra 1747.
Med årene er Gråsten langsomt vokset mod syd langs Nybøl Nor, og byen er til sidst stødt sammen med landsbyen Alnor, der ligger ud til Flensborg Fjord. En tur til Gråsten bør også inkludere et stop i den lille landsby og en gåtur på Gendarmstien langs kysten.
Kernesund nationalspise
Rundt om Gråsten Slot ligger slotshaven og Den Kongelige Køkkenhave. Det var her ved slottet, æblesorten Gråsten blev fremavlet omkring år 1700. Æblet er med tiden blevet så succesfuld, at den søde snack i 2005 blev ophøjet til Danmarks nationalfrugt.
I dag er der stadig gang i frugt- og grøntdyrkningen ved slottet, og du kan besøge Den Kongelige Køkkenhave i sommerhalvåret.
Læs mere
Et besøg i Gråsten vil givetvis først og fremmest handle om slottet. Selvom der ikke er adgang til selve slottet – udover slotskirken – så er det stemningsfuldt at vandre omkring i slotshaven og beundre det fine barokslot. Kig også ind i Den Kongelige Køkkenhave, hvis du besøger byen i sommerhalvåret.
Fra slottet kan du spadsere ind til den lille bymidte på to måder. Enten via skovstier vest om slotssøen eller ad vejen øst om søen. Uanset hvilken vej du vælger, så kommer du ind til centrum i løbet af ganske kort tid.
I centrum er det værd at lægge mærke til den lille perlerække af ældre huse, som placerer sig langs Borggade og Skolegade. Derudover skal du lægge mærke til Den Gamle Kro i Slotsgade. Kroen er fra 1747 og emmer af historie.
Tæt på kroen kan du også se en statue af en lille pige med svovlstikker, som er rejst til minde om HC Andersens besøg på slottet, hvor han netop skrev denne historie.
Har du tid til overs, så kan det også anbefales at kigge forbi den lille landsby Alnor, som i dag er en del af Gråsten. Her ligger der en håndfuld stråtækte huse, og der er fine kig ud over Flensborg Fjor
Gråsten Slot
Kongefamilien har siden 1935 brugt slottet som sommerresidens. Slottet er derfor lukket for besøgende, men du kan til gengæld gå på opdagelse i den eventyrlige slotshave og køkkenhave – på nær når kongefamilien opholder sig på slottet. Læs mere om Gråsten Slot på vores side om slotte og herregårde i Syd- og Sønderjylland.
Den Kongelige Køkkenhave
Lige ved siden af slottet ligger Den Kongelige Køkkenhave. Haven leverer frugt og grønt til kongefamilien, når de gæster slottet, og der bliver dyrket et væld af forskellige afgrøder på et forholdsvis lille areal. Der er fri adgang til køkkenhaven i sommersæsonen.
Alnor
Den lille landsby Alnor er et besøg værd. Langs Gammel Færgevej ligger der flere stråtækte, historiske huse, og vejen fører hen til det sted, hvorfra en trækfærge frem til 1968 fragtede passagerer over fjorden til Egernsund.
Gendarmstien
Vandreruten Gendarmstien passerer kysten lige ved Alnor på sit 84 kilometer lange forløb fra Padborg til Skovby på Als. Læs mere om Gendarmstien.
Indbyggertal
Gråsten: 4.365 (2023)
Sønderborg Kommune: 74.380 (2023)
Vigtige årstal
1500-tallet: Gråsten slot opføres som et lille lystslot
1603: Gråsten Slot genopbygges efter en brand.
1759: Slottet brænder igen og det nuværende slot opføres
1800-tallet: Industrialisering med havn og teglværker
1845: HC Andersen besøger slottet og skriver ”Den lille pige med svovlstikkerne”
1882: Opførelse af kurhotel
1899: Jernbane til Aabenraa
1935: Gråsten Slot overdrages til kongefamilien
2005: Gråstenæblet kåres til Danmarks nationalfrugt
Byens historie i korte træk
I 1700-tallet voksede et samfund langsomt frem rundt omkring slottet. Det var først og fremmest tjenestefolk fra slottet som slog sig ned, men sidenhen kom der også handelsfolk og håndværkere.
Op igennem 1800-tallet voksede byen, og industrialiseringen kom også til i form af en havn, lokale teglværker og jernbaneforbindelse til Aabenraa.
På turistkortet
I 1882 blev der opført et kurhotel i byen, og det blev et lille startskud på det turismefokus, som sidenhen er kommet til at præge byen. Godt 50 år senere fik turismen endnu et nøk opad, da brugsretten til Gråsten Slot blev givet til kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i bryllupsgave.
Det royale glimmer, der fulgte med, var med til at sætte Gråsten på Danmarkskortet og gøre byen interessant for turister og besøgende.
I dag er der stadig et klart, royalt skær over Gråsten med det fine, hvide slot og den tilhørende slotshave.
Spisesteder
Vil du have autentisk dansk/sønderjysk kost, så skal du helt sikkert kigge ind på den stemningsfulde Den gamle kro. Her er der solid kost på menuen med flere lokale egnsretter. På udvalgte weekenddage serverer kroen også et overdådigt sønderjysk kaffebord med 29 forskellige slags kager. Vil du smage på lækkerierne, så skal du huske at booke et bord i god tid!
Overnatning
Der er flere muligheder for at overnatte i byen. Her er både feriehuse, hoteller og camping.
(Annonce)
Billeder fra Gråsten
Billeder fra Gråsten
(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Links og kort
Trap.lex – Gråstens historie
Kongelige Slotte – info om Gråsten Slot