Hald Sø og Dollerup Bakker

Dramatisk natur med historiske vingesus syd for Viborg

Landskabet ved Hald Sø er spektakulært. Hele vejen rundt omkring den 342 hektar store sø rejser skrænterne sig brat og stejlt – med Skelhøjes 80 meter som højeste punkt.

Det er istidens gletcherstrømme, der har formet nutidens smukke landskab, som byder på både skove og hede. Området tiltrækker naturglade viborgensere og vandrere, der kan nyde godt af et stort netværk af stier.

Hærvejen og Halder

I en ikke alt for fjern fortid havde området en mere strategisk betydning. Den vigtige handelsrute, Hærvejen, som forbandt Viborg og Slesvig, gik hen over den jyske højderyg ved Hald Sø. Og siden 1200-tallet har magtfulde folk etableret sig ved søen.

Magtens folk har sat en håndfuld synlige spor i landskabet – og de vigtigste går under betegnelsen ”de fem Halder”. Det er en samling af borgruiner samt den fine 1700-tals-herregård Hald Hovedgård.

Vil du læse mere om at vandre ved Hald Sø, så kan vi anbefale at læse videre på Friluftsfreak.dk, hvor der er en meget fin beskrivelse af, hvad området har at byde på.

Læs mere

Hald Sø

Den 31 meter dybe og 342 hektar store Hald Sø er omdrejningspunktet for området. Søen er den 3. dybeste i landet (kun overgået af Ravnsø, 34 meter og Furesø, 38 meter) og den byder på vand, der er rent nok til at bade i.

Sådan var det ellers ikke frem til 1980’erne, hvor søen var i en skidt forfatning på grund af tilførsel af spildevand og næringsstoffer. Sølivet blev dog reddet ved at få tilført ilt.

Dollerup Bakker

De lyngklædte bakker byder på fine vandrestier og gode udsigter over Hald Sø. Flere steder er skrænterne blotlagt, så man virkelig kan fornemme, hvordan istidens gletcherstrømme har skubbet til landskabet.

Trænger du til en forfriskning kan du kigge forbi det lille ishus ved bakkerne. Her kan du nyde lidt sødt eller salt sammen med den formidable udsigt.

Gammel Hald

Den ældste af de i alt fem Halder er resterne af et borgbyggeri i 1200-tallet. Borgen blev aldrig bygget færdig, men man mener, at der var tale om en kongeborg. I dag kan man blot fornemme borgens omrids på bankerne.

Niels Bugges Hald og Jørgen Friis’ Hald

Den mest imponerende borgruin er uden tvivl resterne af biskoppen Jørgen Friis’ 3. Hald fra 1500-tallet. Borgen blev bygget oven på fundamentet af rigmanden Niels Bugges 2. Hald fra 1300-tallet.

Biskoppen valgte at forskanse sig bag borgens mure efter et mislykket forsøg på at arrestere præsten og reformatoren Hans Tausen. Ironisk nok endte biskoppen med at blive arresteret i kølvandet på reformationen og sat i fængsel i netop det borgtårn, han selv fik bygget.

Ruinen ligger smukt placeret på en ø i Hald Sø, og i 2022 gennemgik de tilbageværende bygningsrester en nænsom renovering. Derudover blev det markante forsvarstårn forsynet med en trætilbygning på toppen, hvorfra der er en fin udsigt over landskabet.

Tæt på borgruinen kan man i øvrigt se resterne af Valdemars Skanse. Det var herfra, kong Valdemar Atterdag, lavede sin belejring af Niels Bugges borg i 1300-tallet.

Hald Hovedgård

Den aflange røde herregård (5. Hald) blev opført i 1787. Bygningen fungerede oprindeligt som portbygning til den ældre Daas Herregård (den 4. Hald), som blev revet ned i starten af 1800-tallet. I dag huser hovedgården Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, som giver gratis arbejdsophold til danske forfattere og oversættere.

I forlængelse af hovedgården ligger en fin fransk have, der blev anlagt i 1700-tallet, og som strækker sig ned mod Hald Sø.

E Bindstouw

Få kilometer syd for Dollerup Bakker, i landsbyen Lysgaard, ligger bindingsværkshuset E Bindstouw. Bygningen er fra 1790 og var oprindelig kombineret skole og strikkestue (bindestue). I dag er huset indrettet til frilandsmuseum.

Bygningen blev berømt takket være St. St. Blichers novelle E Bindstouw fra 1842.

Der findes masser af korte og lange vandreruter, hvis du vil opleve området ved Hald Sø og Dollerup Bakker til fods. Du kan for eksempel vandre ved Dollerup Bakker eller tage en rundtur på halvøen, Inderøen, der strækker sig ud i søen.

Du kan også vandre fra Niels Bugges Kro og ud til den istandsatte borgruin Niels Bugges Hald / Jørgen Friis’ Hald. Endelig kan du begive dig ud på langfart via Hærvejen.

Vil du læse mere om at vandre ved Hald Sø, så kan vi anbefale at læse videre på Friluftsfreak.dk, hvor der er en meget fin beskrivelse af, hvad området har at byde på.

Find flere ruter hos Naturstyrelsen.

Parkering
Der er en del parkeringspladser rundt omkring i landskabet. Du kan for eksempel stille bilen ved Niels Bugges Kro, Hald Hovedgård eller omkring Dollerup Bakker.

Offentlig transport
Der går busser fra Viborg og Herning, som stopper ved Hald Hovedgård.

Toiletter
Der er toiletter ved ishuset ved Dollerup Bakker og ved naturskolen ved Hald Hovedgård. Derudover er der et primitivt toilet ved badestedet i den sydlige ende af søen.

Legeplads
Har du små børn med, så vil de helt sikkert sætte pris på den store legeplads, som ligger mellem Niels Bugges Kro og naturskolen ved Hald Hovedgård.

Spise og sove
Skal det være nemt og hurtigt, så kan du købe is og pølser i ishuset ved Dollerup Bakker. Skal det være lidt finere, så sæt kursen mod Niels Bugges Kro.

(Annonce)

Billeder fra Hald Sø og Dollerup Bakker

Billeder fra Hald Sø og Dollerup Bakker

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Hjarbæk og Kvols

Læs mere

Louns-halvøen

Læs mere

Skive

Læs mere

Silkeborg

Læs mere

Viborg

Læs mere

Ø Bakker og Bruunshåb

Læs mere

Links og kort

Naturstyrelsen – info om Hald Sø

Viborg Kommune – info om Hald Sø og Dollerup Bakker

Viborg Museum – info om de fem Halder

Friluftsfreak – blog om at vandre rundt om Hald Sø