Klosterheden og Sir Lyngbjerg

Store skovområder mod vest

Klosterheden Plantage er Danmarks 3. største skovområde. Tre ud af fire træer i plantagen er nåletræer, og store dele af skoven fungerer i dag som statslig produktionsskov. Det betyder dog ikke, at skoven er uinteressant for nysgerrige skovgæster.

Der er kilometervis af markerede vandreruter i skoven, og med en stor bestand af både bæver og kronvildt er der gode muligheder for fine naturoplevelser i plantagen. Skoven er desuden rig på spiselige svampe, hvis du vil ud på en sensommertur-sanketur.

Udsigt og indsigt på Sir Lyngbjerg

Få kilometer øst for Klosterheden rager Sir Lyngbjerg op i det ellers ganske flade landskab. På toppen af den 69 meter høje bakke står et udsigtstårn, hvorfra der er fine udsigter over landskabet.

Sir Lyngbjerg blev i årene efter nederlaget i 1864 til et samlingspunkt for danskheden, og sidenhen har bakken lagt jord til adskillige møder og fester.

Tilsammen udgør Sir Lyngbjerg og Klosterheden en god dagsudflugt i det vestjyske. Husk den medbragte madpakke og de gode vandresko.

Læs mere

Det, som i dag går under fællesbetegnelsen Klosterheden, består både af Klosterheden Plantage og Kronhede Plantage. De to plantager ligger på hver sin side af Flynder Å.

Som navnene antyder, hørte områderne i gamle dage under henholdsvis Gudum Kloster og kongen. Men efter reformation overtog kongen det hele.

Dengang bestod områderne primært af næringsfattige hedesletter, som istidens smeltevandsdale havde skabt. Det var først i slutningen af 1800-tallet, at der for alvor kom gang i plantningen af træer.

I starten var det primært bjergfyr, som blev plantet, men efterhånden kom der flere forskellige træer til. I dag består Klosterheden stadig primært af nåleskov.

Det 250 hektar store hedeområde, Fladhøj, ligger som en slags hedeoase midt i nåleskovene. Heden er et resultat af naturens luner.

I 1968 udbrød der brand på en af gravhøjene i området, og inden branden blev slukket, havde den brændt et areal af, der svarer til den nuværende hede.

Det var i øvrigt naturen selv, der slukkede branden. Den høje varme skabte nemlig en lille tordensky med store vandmængde, som altså fik slukket ilden. Efter branden er området blevet bevaret som hede.

Hvis du bevæger dig rundt i den store plantage, kan du være heldig at spotte nogle spændende dyr. Siden 1999 har der været bævere i plantagen, da der blev sat 13 styk ud i Flynder Å. I dag er bestanden over 200, så der er ok chancer for et bæverspot, hvis du opholder dig omkring åen og ved Møllesøen.

Der er også en stor bestand af kronvildt i skoven, som især er synlige ved solopgang og solnedgang. Dertil kommer enkelte ulve.

Er du vild med svampe, så er Klosterheden et oplagt sted at gå på jagt. Her kan du finde spiselige svampe som kantarel, tragtkantarel, pigsvamp og Karl Johan. Svampene vokser især i fugtigt terræn – for eksempel ved de mange hjulspor, der går igennem plantagen. Svampene på billedet ovenover er plukket i plantagen.

Under 2. Verdenskrig byggede tyskerne Rom lufthavn i den nordvestlige del af plantagen. Dertil kom en række bunkere med en hospitalsbunker som den største.

Bygningerne nåede aldrig rigtig at blive taget i brug under krigen. Men efter krigen blev en del af bygningerne anvendt til at huse tyske flygtninge.

Andre steder i skoven kan men desuden se en række depoter, som blev opført under den kolde krig. Depoterne skjuler sig under jordvolde, så de ikke kan ses fra luften.

Lige uden for landsbyen Sir ligger det skovklædte bakkeområde, Sir Lyngbjerg. Området er et kuperet randmoræneterræn, som når op i 69 meters højde. På toppen står et 14 meter højt udkigstårn i træ, der tilbyder fine udsigter. Tårnet er i øvrigt det fjerde af sin slags, og det er opført i 1999.

Trods navnet er der ikke så meget lynglandskab over bakkerne længere. Da området blev opkøbt af lokale kræfter i slutningen af 1800-tallet, blev det nemlig besluttet at tilplante landskabet, som det jo var på mode at gøre dengang.

Der er en række markerede vandreruter i bakkerne plus et spor til mountainbikes.

Populært samlingspunkt

Efter 1864 blev Sir Lyngbjerg et populært samlingspunkt for lokalbefolkningen. I første omgang var det den lokale skytteforening, som begyndte at anvende området for at holde sig i form, hvis tyskerne skulle finde på at kigge mod nord.

Skytterne sluttede deres træning med et opbyggeligt foredrag. Sidenhen blev lyngbakkerne også populære i bredere kredse, og mange begyndte at samles til større folkeoplysende arrangementer.

I 1878 blev den første mindesten – af Kong Frederik den 7. – rejst i bakkerne. Det skete meget passende på Grundlovsdag. Sidenhen er yderligere syv mindesmærker kommet til. Den rødmarkerede historiske rute guider nysgerrige forbi alle mindesmærkerne.

I nyere tid er der også blevet bygget en friluftsscene ved Sir Lyngbjerg, så bakkerne stadig i dag agerer lokalt samlingspunkt.

Klosterheden

Parkering
Det er muligt at køre i bil på en del veje i Klosterheden. Du får dog den bedste naturoplevelse ved at parkere køretøjet på en af de mange markerede parkeringspladser og vandre derfra. Find parkeringspladserne på Naturstyrelsens oversigtskort

Toiletter
Der er toiletter ved flere af parkeringspladserne – blandt andet ved Møllesøen. Find alle toiletter Naturstyrelsens oversigtskort

Vandreruter
Der er mange forskellige vandreruter i Klosterheden. Især omkring Møllesøen er der gode muligheder for at få nogle kilometer i benene uden at fare vild. Få et overblik over ruterne på Naturstyrelsens oversigtskort.

Overnatning
Der er fri teltning flere steder i skoven. Find stederne på Naturstyrelsens kort.

Sir Lyngbjerg

Parkering
Der er parkeringsplads helt oppe ved bakkerne – få meter fra udsigtstårnet. Her kan du parkere bilen og gå på opdagelse.

Ved parkeringspladsen er der flere borde og bænke samt en friluftsscene. Der er også et par bænke ved udsigtstårnet.

Vandreruter
Vil du vandre, så er der flere markerede markerede vandreruter i området. De er mellem 1,5 og 5 kilometer lange. Se mere på dette oversigtskort.

Toiletter
Bemærk, at der ikke findes toiletter på Sir Lyngbjerg, så tis af i forvejen!

(Annonce)

Billeder fra Klosterheden og Sir Lyngbjerg

Billeder fra Klosterheden og Sir Lyngbjerg

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Holstebro

Læs mere

Lemvig

Læs mere

Oddesund

Læs mere

Toftum Bjerge

Læs mere

Venø

Læs mere

Vestkysten

Læs mere

Links og kort

Naturstyrelsen – info om Klosterhede Plantage

Visit Nordvestkysten – turistinformation

Trap.lex – historie om plantagen

Sir Lyngbjerg – historie og info