Kolding
Velbeliggende design- og handelsby med restaureret ruinslot på toppen
Kolding ligger lunt i svinget, og sådan har det altid været. I dag er det motorvejene og togsporene, der mødes ved Kolding og skaber en livlig handelsby, som i de senere år især har ført sig frem sig som designby.
I middelalderen var det i stedet handelsvejene mellem Ribe og Østersøen og Nørrejylland og Hertugdømmerne Slesvig og Holsten, som gik igennem byen og sikrede gode betingelser for vækst.
Rundt om slottet
Omdrejningspunktet i Kolding er det markante kongeslot, Koldinghus. Slottet brændte godt nok ned i 1808, men siden er det blevet prisbelønnende fint restaureret, og i dag fungerer slottet som museum.
Uanset om du vil kigge indenfor eller ej, så er det bestemt anstrengelserne værd at tage turen op på toppen af bakken, hvor slottet ligger.
I midtbyen venter der også en række spændende bygninger i det zig-zaggede net af gågader – især omkring Akseltorv. Det kan også betale sig at gå lidt på opdagelse uden for gågaderne. I området omkring Låsbygade og Blæsbjerggade er der for eksempel et hyggeligt bymiljø med historiske huse og specialbutikker.
Vil du ud i det grønne, ligger den store bypark lige på den anden side af Slotssøen – og lidt længere ude venter tusindvis af sjældne træer i Geografisk Have.
Læs mere
En grov bysanering i 1970erne og 1980erne har visket en del af byens historiske bygningsmasse væk. En gåtur rundt i byens middelalderlige gadenet byder dog stadig på mange velbevarede bygninger. Her er et forslag til en runde, som starter og slutter ved Koldinghus:
Koldinghus og Kærlighedsstien
Koldinghus er ikke til at komme udenom, når du er i Kolding. Den restaurerede slotsruin troner over byen sammen med de tilhørende historiske staldbygninger. Uanset om du vil kigge indenfor på slottet eller ej, så kan det varmt anbefales at tage turen derop.
På nordsiden af slottet ligger Slotssøen. Tag en af trapperne ned fra slottet, og du lander på Kærlighedsstien, der går langs sydsiden af søen. Følg stien, til du kommer hen til Slotssøbadet. Herfra kan du søge op på Hospitalsgade. Drej til venstre og gå langs facaden af det historiske St. Jørgens Hospital, der blev opført af Kong Christian den Tredje i 1558.
Låsbygade og Blæsbjerggade
For enden af Hospitalsgade kan du dreje til højre ad Låsbygade. I dette område ligger der mange velbevarede huse – for eksempel købmandsgården i nr. 61-65 og bindingsværkshuset fra 1601 i nr. 56. Drej til venstre ned ad Zahnsgade og til venstre igen ad Blæsbjerggade for at sætte kursen mod centrum igen. I Blæsbjerggade passerer du kulturhuset Nicolai, der blandt andet byder på en biograf og skiftende events og udstillinger.
Kirken og Akseltorv
Blæsbjerggade bliver til Adelgade og herfra kan du tage en lille afstikker til byens middelalderkirke, Sankt Nicolai. Fortsæt herefter til Akseltorv, hvor du kan se byens nyklassicistiske rådhus fra 1925 og den smukt udsmykkede Borchske Gård fra 1595.
Gågaderne
Fra Akseltorv kan du gå på opdagelse på kryds og tværs i byens gågader som løber op og ned mellem Jernbanegade og Helligkorsgade/Klostergade. Husk at se byens ældste borgerhus fra 1589 i Helligkorsgade 18. Fra gågaderne kan du vende retur til Koldinghus via Slotsgade eller Markdanersgade.
Koldinghus
Det mægtige slot midt i byen må uden tvivl betegnes som Kolding største seværdighed. Slottet har rødder tilbage til 1200-tallet, men har siden da undergået en række renoveringer og udvidelser – især i 1500-tallet.
I 1808 brændte slottet, da spanske lejesoldater mistede kontrollen over en kamin. Branden var så omfattende, at man opgav at genopbygge slottet. I stedet kom det til at stå som en ruin.
I slutningen af 1800-tallet begyndte en restaurering af slottet. Arbejdet gik dog langsomt, og det var først i 1970erne, der for alvor blevet sat fut under restaureringen, som varede frem til 1994. Restaureringsarbejdet modtog den fine Europa Nostra pris i 1993.
I dag kan man besøge slottet og få et fint indtryk af det historiske bygningsværk og beundre det vellykkede restaureringsarbejde. Slottet rummer samtidig forskellige udstillinger. Læs mere på slottets hjemmeside.
Kirker
St. Nicolai
St. Nicolai ligger i centrum af byen. Middelalderkirken er opført i 1200-tallet og det store, lyse kirkerum er restaureret i 1700-tallet.
Kristkirken
I udkanten af midtbyen – på vejen mod Haderslev – ligger Kristkirken. Den store, hvide kirke er opført i nyklassicistisk stil i 1925 og adskiller sig dermed markant fra eksempelvis St. Nicolai.
Vonsild Kirke
Få kilometer syd for Kolding ligger den fine Vonsild Kirke. Den gulkalkede bygning er opført i 1824, og arkitekten er ingen ringere end den kongelige hofbygmester C.F. Hansen, som også står bag eksempelvis domkirken i København og Christiansborg Slotskirke.
Når man kigger indenfor i kirkerummet (billede ovenfor), som har bevaret det originale interiør, kan man sagtens se lighederne med domkirken i København – dog i noget mindre skala her i Vonsild.
Bevarede borgerhuse
Rundt omkring i Koldings bymidte kan man stadig se markante historiske vidnesbyrd om, at byens købmænd levede godt på handlen i 15- og 1600-tallet. I Helligkorsgade 18 og 20 ligger to fine eksempler på fortidens storhed. Gavlhuset i nummer 18 (billedet ovenfor) er fra 1589 og regnes for at være byens ældste borgerhus.
Et andet smukt levn fra fortiden er Den Borchske Gård på Akseltorv. Det rigt udsmykkede bindingsværksbyggeri er fra 1595. Der ligger også en række historiske huse i og omkring Låsbygade i den vestlige del af centrum.
Byparken / Legeparken
Tæt på Slotssøen ligger den store bypark, som er et af byens store, grønne åndehuller. Det er dog ikke udelukkende en fredelig fornøjelse at vandre i parken, da en del af området lægger græs til Legeparken. Det er et kæmpestort legeområde, hvor børnene kan boltre sig helt gratis. Udover almindelige legepladser er her eksempelvis også minigolf, robåde og vandcykler.
På den anden side af Dyrehavegårdsvej fortsætter parken på mere fredelig manér.
Kunstkvarteret
Tæt ved Byparken i gaderne Graacksvej, H.C. Petersens Vej og Grønningen folder et fint lille kunstprojekt sig ud under navnet ”Kunstkvarter”. Her er lavet en kunstrute, hvor skulptør Henrik Fischer har skabt en række kunstværker, som hver især hylder områdets lokalhistorie.
Du kan for eksempel se værket ”Skeen”, der hylder en gammel sølvsmedje, der lå på H.C. Petersens Vej, og ”Vaskekonen”, der er en hyldest til Kaalunds Sæbefabrikker. Læs mere om projektet på Kunstkvarter.dk.
Trapholt
Nutidens Kolding rimer på design. Byen har sin egen designskole og i Trapholt har Kolding et museum dedikeret kunst og design. Trapholt byder på kunst, design og kunsthåndværk i smukke rammer ned til Kolding Fjord.
Geografisk Have med Kolding Miniby
I udkanten af Kolding ligger den fine Geografisk Have, som er en kombineret oplevelsespark og botanisk have. Her er masser af sjældne træer og en prisbelønnet rosenhave. For de mindste er her legepladser, klappegeder og madpakkeområder. Derudover holder Kolding Miniby til i den ene ende af parken. I minibyen kan du opleve Kolding i størrelsesforholdet 1:10.
Harteværket
Få kilometer fra centrum ligger byens gamle vandkraftværk, Harteværket. Engang var det landets største vandkraftværk, men med tiden har andre og mere effektive energiformer overtaget. Værket er stadig i funktion, men dækker kun én procent af Koldings strømforbrug i dag.
I stedet lever værket videre som oplevelses- og formidlingscenter, hvor du kan lære mere om værkets historie og produktionen af energi. Man kan blandt andet se turbinehallen, hvor de originale motorer stadig snurrer. Udenfor er der desuden vandlegeplads for børn.
Skamlingsbanken
10 kilometer syd for Kolding ligger Skamlingsbanken, der byder på smukke udsigter over Lillebælt. Banken lå egentlig i hertugdømmet Slesvig og skulle derfor have været en del af Preussen efter slaget i 1864. Men ved fredsslutningen blev området i stedet indlemmet i Danmark.
Skamlingsbanken har historisk set været samlingssted for folkemøder og sprogfester med fokus på det danske sprog.
I 2021 åbnede et besøgscenter på Skamlingsbanken der sætter fokus på tale og formidling. Besøgscenteret er bygget ind i selve den 113 meter høje bakketop. Læs mere om Skamlingsbanken.
Indbyggertal (2022)
Kolding by: 61.638
Kolding Kommune: 93.545
Vigtige årstal
1100-tallet: Byen opstår omkring St. Nicolai Kirke
1200-tallet: Koldinghus opføres
1452: Kolding får eneret på handel i Koldinghus Len. Byen blomstrer
1500-tallet: Byen tjener godt på kvæghandel med hertugdømmerne
1808: Koldinghus brænder ned
1843: Ny havn øger byens eksport
1864: Mange sønderjyder kommer til byen efter krigsnederlaget
2004: Stor fyrværkeriulykke i forstaden Seest
Byens historie i korte træk
Kolding er formentlig opstået som bebyggelse i løbet af 1100-tallet på et bakkedrag ved Kolding Å. Der er i hvert fald fundet potteskår fra den tid. Byen havde en strategisk vigtig placering som knudepunkt mellem Ribe og Sjælland og på grænsen til hertugdømmerne Slesvig og Holsten.
I 1200-tallet blev første version af Koldinghus opført, og borgen blev forstærket i 1300-tallet. I 1452 fik byen eneret på handel i hele Koldinghus Len, og det betød, at byen voksede. Vokseværket fik yderligere næring i 1500-tallet, hvor danske konger ofte slog sig ned på Koldinghus i kortere eller længere perioder.
I løbet af 17- og 1800-tallet kom der ekstra gang i kvæghandlen med hertugdømmerne, og byen voksede igen. Samtidig førte anlæggelsen af en ny havn i 1843 og jernbanen i 1866 til en øget industrialisering – og Lillebæltsbroen i 1935 bidrog også til den positive udvikling.
I 1900-tallet begyndte de gamle industrier så småt at dreje nøglen om, og byens erhvervsliv fik i stedet held med at satse på produktion af fødevarer og tekstil.
Krig og raketter
Selvom pilen generelt kun har peget fremad i Kolding gennem årene, så har byen også været præget af krig, som har sat midlertidige propper i den positive udvikling. I 1600-tallet satte 30-årskrigen eksempelvis sine spor og medførte stilstand og tilbagegang.
På samme måde gik det grueligt galt i 1808, da Danmark som deltager i Napoleonskrigene husede spanske soldater på Koldinghus. Her fyrede de spanske tropper lidt for hårdt op i kaminen og forårsagede en omfattende brand.
I 1864 fik Kolding også en rolle i forbindelse med krigen mellem Danmark og Østrig og Preussen. Her modtog byen nemlig mange indvandrere fra de nordlige egne af hertugdømmet Slesvig, da Danmark tabte krigen og hertugdømmet blev en del af Preussen.
I 2004 lød der igen bulder og brag i Kolding. Her lagde forstaden Seest grund til en omfattende fyrværkeri-ulykke. Ulykken ødelagde flere huse og sårede flere mennesker, ligesom en enkelt brandmand omkring.
Kilde: trak.lex.
Spisesteder
Kolding har mange forskellige restauranter og caféer drysset ud over gågadeområdet. Find et spisested hos Tripadvisor.
Overnatning
Kolding er lidt af et knudepunkt, så derfor er der også mange overnatningsmuligheder i og omkring byen. Hvis du vil sove i stemningsfulde omgivelser, så kan du søge mod Hotel Koldingfjord, som holder til i historiske sanatoriebygninger ud til fjorden. Ellers kan du finde en seng hos Booking.com.
(Annonce)
Tag med på en byrundtur
En grov bysanering i 1970erne og 1980erne har visket en del af byens historiske bygningsmasse væk. En gåtur rundt i byens middelalderlige gadenet byder dog stadig på mange velbevarede bygninger. Her er et forslag til en runde, som starter og slutter ved Koldinghus:
Koldinghus og Kærlighedsstien
Koldinghus er ikke til at komme udenom, når du er i Kolding. Den restaurerede slotsruin troner over byen sammen med de tilhørende historiske staldbygninger. Uanset om du vil kigge indenfor på slottet eller ej, så kan det varmt anbefales at tage turen derop.
På nordsiden af slottet ligger Slotssøen. Tag en af trapperne ned fra slottet, og du lander på Kærlighedsstien, der går langs sydsiden af søen. Følg stien, til du kommer hen til Slotssøbadet. Herfra kan du søge op på Hospitalsgade. Drej til venstre og gå langs facaden af det historiske St. Jørgens Hospital, der blev opført af Kong Christian den Tredje i 1558.
Låsbygade og Blæsbjerggade
For enden af Hospitalsgade kan du dreje til højre ad Låsbygade. I dette område ligger der mange velbevarede huse – for eksempel købmandsgården i nr. 61-65 og bindingsværkshuset fra 1601 i nr. 56. Drej til venstre ned ad Zahnsgade og til venstre igen ad Blæsbjerggade for at sætte kursen mod centrum igen. I Blæsbjerggade passerer du kulturhuset Nicolai, der blandt andet byder på en biograf og skiftende events og udstillinger.
Kirken og Akseltorv
Blæsbjerggade bliver til Adelgade og herfra kan du tage en lille afstikker til byens middelalderkirke, Sankt Nicolai. Fortsæt herefter til Akseltorv, hvor du kan se byens nyklassicistiske rådhus fra 1925 og den smukt udsmykkede Borchske Gård fra 1595.
Gågaderne
Fra Akseltorv kan du gå på opdagelse på kryds og tværs i byens gågader som løber op og ned mellem Jernbanegade og Helligkorsgade/Klostergade. Husk at se byens ældste borgerhus fra 1589 i Helligkorsgade 18. Fra gågaderne kan du vende retur til Koldinghus via Slotsgade eller Markdanersgade.
Seværdigheder
Koldinghus
Det mægtige slot midt i byen må uden tvivl betegnes som Kolding største seværdighed. Slottet har rødder tilbage til 1200-tallet, men har siden da undergået en række renoveringer og udvidelser – især i 1500-tallet.
I 1808 brændte slottet, da spanske lejesoldater mistede kontrollen over en kamin. Branden var så omfattende, at man opgav at genopbygge slottet. I stedet kom det til at stå som en ruin.
I slutningen af 1800-tallet begyndte en restaurering af slottet. Arbejdet gik dog langsomt, og det var først i 1970erne, der for alvor blevet sat fut under restaureringen, som varede frem til 1994. Restaureringsarbejdet modtog den fine Europa Nostra pris i 1993.
I dag kan man besøge slottet og få et fint indtryk af det historiske bygningsværk og beundre det vellykkede restaureringsarbejde. Slottet rummer samtidig forskellige udstillinger. Læs mere på slottets hjemmeside.
Kirker
St. Nicolai
St. Nicolai ligger i centrum af byen. Middelalderkirken er opført i 1200-tallet og det store, lyse kirkerum er restaureret i 1700-tallet.
Kristkirken
I udkanten af midtbyen – på vejen mod Haderslev – ligger Kristkirken. Den store, hvide kirke er opført i nyklassicistisk stil i 1925 og adskiller sig dermed markant fra eksempelvis St. Nicolai.
Vonsild Kirke
Få kilometer syd for Kolding ligger den fine Vonsild Kirke. Den gulkalkede bygning er opført i 1824, og arkitekten er ingen ringere end den kongelige hofbygmester C.F. Hansen, som også står bag eksempelvis domkirken i København og Christiansborg Slotskirke.
Når man kigger indenfor i kirkerummet (billede ovenfor), som har bevaret det originale interiør, kan man sagtens se lighederne med domkirken i København – dog i noget mindre skala her i Vonsild.
Bevarede borgerhuse
Rundt omkring i Koldings bymidte kan man stadig se markante historiske vidnesbyrd om, at byens købmænd levede godt på handlen i 15- og 1600-tallet. I Helligkorsgade 18 og 20 ligger to fine eksempler på fortidens storhed. Gavlhuset i nummer 18 (billedet ovenfor) er fra 1589 og regnes for at være byens ældste borgerhus.
Et andet smukt levn fra fortiden er Den Borchske Gård på Akseltorv. Det rigt udsmykkede bindingsværksbyggeri er fra 1595. Der ligger også en række historiske huse i og omkring Låsbygade i den vestlige del af centrum.
Byparken / Legeparken
Tæt på Slotssøen ligger den store bypark, som er et af byens store, grønne åndehuller. Det er dog ikke udelukkende en fredelig fornøjelse at vandre i parken, da en del af området lægger græs til Legeparken. Det er et kæmpestort legeområde, hvor børnene kan boltre sig helt gratis. Udover almindelige legepladser er her eksempelvis også minigolf, robåde og vandcykler.
På den anden side af Dyrehavegårdsvej fortsætter parken på mere fredelig manér.
Kunstkvarteret
Tæt ved Byparken i gaderne Graacksvej, H.C. Petersens Vej og Grønningen folder et fint lille kunstprojekt sig ud under navnet ”Kunstkvarter”. Her er lavet en kunstrute, hvor skulptør Henrik Fischer har skabt en række kunstværker, som hver især hylder områdets lokalhistorie.
Du kan for eksempel se værket ”Skeen”, der hylder en gammel sølvsmedje, der lå på H.C. Petersens Vej, og ”Vaskekonen”, der er en hyldest til Kaalunds Sæbefabrikker. Læs mere om projektet på Kunstkvarter.dk.
Trapholt
Nutidens Kolding rimer på design. Byen har sin egen designskole og i Trapholt har Kolding et museum dedikeret kunst og design. Trapholt byder på kunst, design og kunsthåndværk i smukke rammer ned til Kolding Fjord.
Geografisk Have med Kolding Miniby
I udkanten af Kolding ligger den fine Geografisk Have, som er en kombineret oplevelsespark og botanisk have. Her er masser af sjældne træer og en prisbelønnet rosenhave. For de mindste er her legepladser, klappegeder og madpakkeområder. Derudover holder Kolding Miniby til i den ene ende af parken. I minibyen kan du opleve Kolding i størrelsesforholdet 1:10.
Harteværket
Få kilometer fra centrum ligger byens gamle vandkraftværk, Harteværket. Engang var det landets største vandkraftværk, men med tiden har andre og mere effektive energiformer overtaget. Værket er stadig i funktion, men dækker kun én procent af Koldings strømforbrug i dag.
I stedet lever værket videre som oplevelses- og formidlingscenter, hvor du kan lære mere om værkets historie og produktionen af energi. Man kan blandt andet se turbinehallen, hvor de originale motorer stadig snurrer. Udenfor er der desuden vandlegeplads for børn.
Skamlingsbanken
10 kilometer syd for Kolding ligger Skamlingsbanken, der byder på smukke udsigter over Lillebælt. Banken lå egentlig i hertugdømmet Slesvig og skulle derfor have været en del af Preussen efter slaget i 1864. Men ved fredsslutningen blev området i stedet indlemmet i Danmark.
Skamlingsbanken har historisk set været samlingssted for folkemøder og sprogfester med fokus på det danske sprog.
I 2021 åbnede et besøgscenter på Skamlingsbanken der sætter fokus på tale og formidling. Besøgscenteret er bygget ind i selve den 113 meter høje bakketop. Læs mere om Skamlingsbanken.
Fakta og historie
Indbyggertal (2022)
Kolding by: 61.638
Kolding Kommune: 93.545
Vigtige årstal
1100-tallet: Byen opstår omkring St. Nicolai Kirke
1200-tallet: Koldinghus opføres
1452: Kolding får eneret på handel i Koldinghus Len. Byen blomstrer
1500-tallet: Byen tjener godt på kvæghandel med hertugdømmerne
1808: Koldinghus brænder ned
1843: Ny havn øger byens eksport
1864: Mange sønderjyder kommer til byen efter krigsnederlaget
2004: Stor fyrværkeriulykke i forstaden Seest
Byens historie i korte træk
Kolding er formentlig opstået som bebyggelse i løbet af 1100-tallet på et bakkedrag ved Kolding Å. Der er i hvert fald fundet potteskår fra den tid. Byen havde en strategisk vigtig placering som knudepunkt mellem Ribe og Sjælland og på grænsen til hertugdømmerne Slesvig og Holsten.
I 1200-tallet blev første version af Koldinghus opført, og borgen blev forstærket i 1300-tallet. I 1452 fik byen eneret på handel i hele Koldinghus Len, og det betød, at byen voksede. Vokseværket fik yderligere næring i 1500-tallet, hvor danske konger ofte slog sig ned på Koldinghus i kortere eller længere perioder.
I løbet af 17- og 1800-tallet kom der ekstra gang i kvæghandlen med hertugdømmerne, og byen voksede igen. Samtidig førte anlæggelsen af en ny havn i 1843 og jernbanen i 1866 til en øget industrialisering – og Lillebæltsbroen i 1935 bidrog også til den positive udvikling.
I 1900-tallet begyndte de gamle industrier så småt at dreje nøglen om, og byens erhvervsliv fik i stedet held med at satse på produktion af fødevarer og tekstil.
Krig og raketter
Selvom pilen generelt kun har peget fremad i Kolding gennem årene, så har byen også været præget af krig, som har sat midlertidige propper i den positive udvikling. I 1600-tallet satte 30-årskrigen eksempelvis sine spor og medførte stilstand og tilbagegang.
På samme måde gik det grueligt galt i 1808, da Danmark som deltager i Napoleonskrigene husede spanske soldater på Koldinghus. Her fyrede de spanske tropper lidt for hårdt op i kaminen og forårsagede en omfattende brand.
I 1864 fik Kolding også en rolle i forbindelse med krigen mellem Danmark og Østrig og Preussen. Her modtog byen nemlig mange indvandrere fra de nordlige egne af hertugdømmet Slesvig, da Danmark tabte krigen og hertugdømmet blev en del af Preussen.
I 2004 lød der igen bulder og brag i Kolding. Her lagde forstaden Seest grund til en omfattende fyrværkeri-ulykke. Ulykken ødelagde flere huse og sårede flere mennesker, ligesom en enkelt brandmand omkring.
Kilde: trak.lex.
Spise og sove
Spisesteder
Kolding har mange forskellige restauranter og caféer drysset ud over gågadeområdet. Find et spisested hos Tripadvisor.
Overnatning
Kolding er lidt af et knudepunkt, så derfor er der også mange overnatningsmuligheder i og omkring byen. Hvis du vil sove i stemningsfulde omgivelser, så kan du søge mod Hotel Koldingfjord, som holder til i historiske sanatoriebygninger ud til fjorden. Ellers kan du finde en seng hos Booking.com.
Billeder fra Kolding
Billeder fra Kolding
(Annonce)