Marselisborg Skovene

Grønne oplevelser syd for storbyen

Marselisborg Skovene tilbyder en grøn og idyllisk kontrast til Aarhus. Bag navnet gemmer der sig flere sammenhængende skove, som strækker sig flere kilometer sydpå.

Undervejs venter der flere seværdige stop, og terrænet egner sig til både vandring og cykling. Der er desuden offentlig transport til flere destinationer i Marselisborg Skovene.

Her kan du læse mere om udvalgte stop i Marselisborg Skovene – fra nord mod syd – ligesom du kan læse mere om strande og spisesteder undervejs:

Læs mere

Marselisborg Slot ligger på toppen af Marselisborg Mindepark. Det nuværende slot er opført i 1902 af den kongelige bygningsinspektør Hack Kampmann, og slottet fungerer som kongefamiliens sommerresidens. Der er ikke offentlig adgang til slottet, men man kan gå en tur i slotsparken, når den kongelige familie ikke er på besøg.

Ved foden af slottet og ned mod Aarhusbugten folder Marselisborg Mindepark sig ud. Parken er anlagt i 1925 i engelsk stil med små søer, rosenhave og romantiske hjørner, og på en slentretur rundt i de herskabelige omgivelser kan man også se nærmere på parkens mere end 20 skulpturer – heraf flere fra Prins Henriks hånd.

 

Midt i al det grønne ligger det stemningsfulde mindemonument over 1. Verdenskrig. På indervæggene på den cirkelformede plads er navnene på de i alt 4144 sønderjyder, der faldt i krigen i den tyske hær, fordi Sønderjylland dengang var en del af Tyskland.

Mindeparken er et besøg værd hele året, men i maj og juni er der en ekstra god grund til at kigge forbi, når alle kirsebærtræerne blomstrer.

Ved Varna Strand lidt syd for Mindeparken ligger badebroen og kunstværket Den Uendelige Bro. Broen var en egentlig tænkt som et midlertidigt værk som en del af udstillingen Sculpture by the Sea. Men byens borgere og besøgende var så glade for værket, at broen nu ligger der permanent. Dog bliver broen pillet ned i vinterhalvåret.

Bag den cirkulære bro stiger landskabet og giver blandt andet plads til et lille vandfald. På toppen af skråningen ligger Varna Palæet. Den eventyrlige bygning er opført i 1909 og rummer i dag en af Aarhus’ finere restauranter.

I et lille aflukke af skoven ligger Marselisborg Dyrehave. Her kan du komme helt tæt på sikahjorte og rådyr (du kan faktisk ikke undgå nærkontakt, da dyrene er ekstremt nysgerrige), og du kan se vildsvin.

Dette populære pitstop midt i skoven byder på lidt af hvert. Her er en lille legeplads med tilhørende borde og bænke, og her er en naturskole, som formidler skovens liv. Derudover er der en lille kiosk, hvor der kan købes is og mad.

Vil du have pulsen op, kan du begive dig ned (og derefter op) ad de godt 100 trappetrin, som fører ned til stranden.

Ørnereden er også et godt udgangspunkt, hvis du vil på opdagelse i noget af det mest kuperede terræn i Marselisborg Skovene.

Navnet Ørnereden stammer i øvrigt fra 1860’erne, hvor et havørnepar skulle have ynglet på stedet.

Det spektakulære Moesgaard Museum ligger i udkanten af Moesgaard Skov. Museet er en attraktion i sig selv, og man kan blandt andet bestige den enorme, skrå tagflade og nyde udsigten fra toppen.

Museet byder på skiftende udstillinger med fokus på arkæologi. Derudover kan du altid hilse på Grauballemanden, der ifølge museet er verdens bedst bevarede moselig.

Lidt syd for Moesgaard Museum ligger herregården Moesgaard, som tidligere lagde lokaler til det arkæologiske museum. Herregårdens historie går tilbage til slutningen af 1300-tallet, men de nuværende bygninger er fra 1784.

I dag holder en del af Aarhus Universitet til på herregården, og der er fri adgang til den omkringliggende park.

Mellem herregården Moesgaard og Moesgaard Strand ligger vandmøllen, Skovmøllen. Møllebygningen og de tilhørende bygninger er opført i bindingsværk og emmer af idyl. Det har været mølle på grunden siden 1500-tallet, og den nuværende møllebygning er fra 1797.

I dag er Skovmøllen et populært spisested, og det er en god idé at booke et bord, hvis du vil have mad.

Fra Skovmøllen kan du går turen mellem herregården og stranden på Oldtidsstien, som følger den bugtende Giber A gennem landskabet.

Vil du vandre eller cykle, så er der masser af små og store muligheder i Marselisborg Skovene. Dels er der små, lokale ruter i hver enkelt sektion af skovområdet, og dels strækker flere ruter sig over længere afstande.

En anbefalelsesværdig vandrerute er Oldtidsstien. Den fire kilometer lange rute begynder ved Moesgaards gamle herregårdsbygninger og snor sig gennem skoven til Moesgaard Strand og tilbage til udgangspunktet. Undervejs passerer man Skovmøllen samt flere rekonstruerede oldtidshuse og oldtidsmindesmærker – heraf navnet Oldtidsstien.

Vil du vandre (eller cykle) længere, så kan du følge en del af den nationale cykelrute N5 hele vejen sydpå gennem skovene og langs strandene til fiskerlejet Norsminde. Den 15 kilometer lange strækning giver et fremragende indblik i alle Marselisborg Skovenes herligheder af frodig skov, erosionsdale og smukke udsigter undervejs.

Marselisborg Skovene ligger ud til Aarhusbugten, og derfor er der flere gode badestrande undervejs. Du kan for eksempel bade ved Varna Strand, Ballehage Strand og Moesgaard Strand. Ved sidstnævnte er der kiosk og ishus.

Marselisborg Skovene er et yndet udflugtsmål, og derfor er der masser af spisesteder undervejs – både uformelle og meget formelle.

Skal det være hurtigt og måske mest usundt, så kig for eksempel forbi spisestederne ved Ørnereden eller Moesgaard Strand.

Vil du spise lidt finere, så kan du kigge nærmere på Varna, Skovmøllen eller Thors Mølle. Endelig er der også en udmærket café på Moesgaard Museum.

(Annonce)

Billeder fra Marselisborg Skovene

Billeder fra Marselisborg Skovene

(Annonce)

Oplevelser i nærheden

Jeksendalen

Læs mere

Mols Bjerge og Kalø Slotsruin

Læs mere

Norsminde

Læs mere

Odder

Læs mere

Samsø

Læs mere

Aarhus

Læs mere

Links og kort

Moesgaard Museum – arkæologi og udsigt

Visit Aarhus – info om Marselisborg Mindepark

Visit Aarhus – info om Marselisborg Skovene