Ø Bakker og Bruunshåb
Idylliske højdepunkter langs Nørreå
Ø Bakker består i dag først og fremmest af plantage. Men inde i kernen af det, der engang var en ø midt i stenalderens Randers Fjord, åbenbarer et kuperet hedelandskab sig på allerherligste vis.
Her kan du tage en lille rundtur på en snoet sti, der først tilbyder de stejle hedebakker som bagtæppe, og derefter giver dig turen op på bakkekammen. Heroppe i 53 meters højde venter fine udsigter.

Pap i pæne omgivelser
15 kilometer fra Ø Bakker ligger et smukt fabrikskompleks som en industriel tidslomme ned til en lille opstemmet mølledam. Under navnet Bruunshåb har der siden 1822 været gang i fabrikken. Først som klædefabrik og siden som papfabrik.
I dag fungerer Bruunshåb Gammel Papfabrik som et arbejdende museum, hvor du kan prøve kræfter med datidens produktionsteknikker.
Ø Bakker og Bruunshåb er forbundet med Nørreåstien, der følger den gamle banestrækning mellem Viborg og Hammershøj.

(Annonce)
Mere om Ø Bakker og Bruunshåb

Ø Bakker

Man kan blandt andet opleve hedelyng, revling og ulvefod ved Ø Bakker.
Det fredede naturområde Ø Bakker er et morænelandskab, som af en eller anden grund ikke forsvandt, da istidens gletsjere smeltede og dannede Nørreådalen. Derfor kom Ø Bakker til at ligge som en ø i vandet, så Randers Fjord bredte sig hele vejen ind til Viborg for 6000 år siden.
I dag er vandet sunket så meget, at Ø Bakker for længst er blevet landfast med sine omgivelser
Ø Bakker ligger stadig som en slags bakkeø i det ellers flade landskab, og naturen adskiller sig også fra sine omgivelser. I det åbne landskab er der typiske hedeplanter som lyng, blåbær og revling. Bakkerne når op i 53 meters højde. Herfra er der en god udsigt over det omkringliggende landskab. Læs mere hos Danmarks Naturfredningsforening.
Bruunshåb

Bruunshåb ligger idyllisk ud til Nørreåen
I 1821 opførte købmand Bertel Bruun en række fabriksbygninger ved den gamle Ålemølle uden for Viborg. Året efter fik han tilladelse til at kalde stedet Bruunshåb.
Fabrikken udnyttede vandkraften fra Nørreå til at producere klæder, og Bruunshåb blev hurtigt en af de største fabrikker i landet. I løbet af få år var der over 200 ansatte ved fabrikkens væve- og spindemaskiner.
Efterhånden begyndte fabrikken at miste pusten. I 1909 brændte hovedbygningen, og en ny blev opført. Og i 1919 stoppede produktionen af klæder for at blive erstattet af fremstilling af pap.
Frem til 1986 var der gang i papproduktionen – og så var industrieventyret slut. Sådan da. For allerede året efter blev Bruunshåb lavet om til et arbejdende museum, og sådan er det stadig i dag. I 1999 blev bygningerne fredet. Læs mere om museet på papfabrikkens hjemmeside.
Nørreåstien

Nørreåstien følger det gamle banespor mellem Viborg og Hammershøj
Vil du opleve både Ø Bakker og Bruunshåb til fods eller på cykel, så kan du følge den 31 kilometer lange banesti, Nørreåstien. Den følger den gamle jernbanestrækningen mellem Viborg og Hammershøj og løber langs Nørreå i bunden af Nørreådalen. Vær opmærksom på, at du lige skal tage en kort afstikker ved Viskum for at komme hen til Ø Bakker. Læs mere om Nørreåstien.
Ø Bakker – info hos Danmarks Naturfredningsforening
Bruunshåb – museets hjemmeside
Nørreåstien – info fra VisitAarhus
(Annonce)

Billeder fra Bruunshåb og Ø Bakker








(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Ø Bakker på kortet
(Annonce)