Varde
Historisk købstad med udsigt til de åbne vidder
Varde er en hyggelig historisk by, der putter sig i storebror Esbjergs bagland. Byen har rødder helt tilbage til 1100-tallet, og den var i mange århundreder det naturlige midtpunkt i den sydvestlige del af Jylland. (Esbjerg blev jo først grundlag i 1868).
Torvet er et godt sted at starte et besøg i Varden. Den store, åbne plads er omkranset af flere statelige bygninger med middelalderkirken Sct. Jacobi, byens gamle rådhus og Den Schultzske Gård som pejlemærker – men læg også mærke til det søde lille 1700-talshus, Silasens Hus, ved siden af rådhuset.
Trods sin ret høje alder har Varde ikke nogen stor beholdning af historiske huse. Et uhørt højt antal brande har desværre ryddet godt og grundigt ud i bygningsmassen flere gange – senest i 1821. Dog står en håndfuld 1700-talshuse tilbage, ligesom kirken Sct. Jacobi stammer helt tilbage fra 1100-tallet.
Stemning i de gamle gader
Byens centrum med gågader og små krogede vejforløb skaber nogle rigtig hyggelige rammer om en byrundtur. Gågaderne Vestergade og Kræmmergade samt Torvet byder nemlig på flere flotte palæer. Dertil kommer stemningsfulde gadeforløb i Nørregade, Nikolaikirkestræde og Spigerborggade, hvor lave rødstenshuse med hvide gesimser står side om side.
Husk også at kigge forbi byens historiske havn, Sydhavn, nogle få hundrede meter fra Torvet. Den lille åhavn blev renoveret i 2018, og indbyder til en lille slentretur. Vil du på en længere vandring, så kan du fortsætte vestpå langs åen. Her kan du blandt andet set voldstedet, hvor byens fæstning, Vardehus engang lå.
Stort lystanlæg og lillebitte by
Byens lystanlæg, Anbjerg Anlæg, er også et besøg værd. Det fine parkanlæg er anlagt i 1830erne, og her er friluftsscene, rhododendronbuske og masser af grønt. I anlægget kan du se resterne af Wallensteins forsvarsskanse fra 1627, og her er en lille mindelund for faldne i 2. Verdenskrig.
I den ene ende af parken kan du også besøge Varde Miniby, som er et sikkert hit for de mindste.
Læs mere
Varde Miniby
Varde Miniby bør helt sikkert besøges, hvis du har børn med på din tur. Miniaturebyen bryster sig af at være Danmarks ældste (ja måske endda verdens ældste) af sin slags. De første små sten blev lagt i 1966, og minibyen viser en tro kopi af Varde midtby anno 1866 i skalaen 1:10.
Varde Garten
I baggårdene i midtbyen gemmer der sig lidt af en perle i form af Varde Garten. Området åbnede i 2019 og består af en række bygninger og udendørsarealer, der tilsammen udfør et kulturelt samlingspunkt.
I kunsthaven står der en række originale kunstværker af blandt andre Bjørn Nørgaard, Carl Henning Pedersen og Olafur Eliasson og midt i hele herligheden står en stor, gammel blodbøg.
Og på en gavl hæger Danmarks største udendørs glaskunstværk ”Himlen over Vesterhavet”.
Museum Frello og gavlmalerierne
Den lokale kunstner, Otto Frello (1924-2015), har fået sit helt eget museum i Varde i form af Museum Frello. Her kan du blive klogere på den originale kunstner, som er kendt som lidt af en fabulerende outsider i kunstverdenen.
Frello står også bag et par store gavlmalerier i byen, som hænger ved Otto Frellos Plads og Kong Svends Plads.
Vardemuseerne
Museum Frello er en del af Vardemuseerne. Det samme gælder en række interessante museer omkring Varde:
Indbyggertal (2023)
Varde by:14.108
Varde Kommune: 49.772
Vigtige årstal
1100-tallet: Byen nævnes første gang under navnet Wartwith
1231: Varde omtales i Valdemar Sejrs Jordebog. Kongemagten holder til på Vardehus.
12-1300-tallet: Varde styres af holstenske fyrster
1395: Dronning Margrethe den 1. køber Varde tilbage
1442: Byen får købstadsrettigheder
1548: Varde får sammen med Ringkøbing og Ribe eneret på videresalg af fisk
1659: Byen hærges af pest
1700-tallet: Nedgang og flere brænde.
1900-tallet: Gang i landbrug og studehandel igen.
1966: Varde Miniby etableres som Danmarks – og måske verdens – ældste miniatureby
Byens historie i korte træk
Varde er vokset frem ved et af de smalle steder langs Varde Å. Allerede i 1100-tallet findes der omtaler af en bebyggelse på stedet med navnet Warwith. Kongemagten etablerede sig på fæstningen Vardehus. Byen er også centrum for retskredsen Varde Syssel.
Varde nævnes desuden i Kong Valdemar Sejrs Jordebog fra 1231 som en del af hans besiddelser. Ikke længe derefter kommer Varde dog på tyske hænder, da holstenske fyrster tager over frem til 1395, hvor Dronning Margrethe køber Varde tilbage.
I middelalderen var Varde en vigtig by i det vestjyske, som især nød godt af studehandel fra byens store opland. Derudover fik Varde sammen med Ringkøbing og Ribe i 1548 eneretten til at købe og sælge fisk.
Brande hæmmer udviklingen
Efter nogle gode århundreder vendte lykken så småt for Varde. Byen var godt nok en af syv danske byer, som havde ret til at udenlandsk handel i 1682, men allerede her var tilbagegangen begyndt.
I 1659 var byen hærget af pest, og byen blev samtidig hærget af flere brænde. Samtidig mistede byen sit toldsted til Hjerting. 1700-tallets nedgang kulminerede med en omfattende brand i 1779.
I 1800-tallet kom der igen gang i landbruget, ligesom jernbanen og en begyndende industri skabte udvikling. Selv en påsat brand i 1821 kunne ikke stoppe den spirende vækst, og omkring skiftet til 1900-tallet, var Varde Nordeuropas største marked for salg af levekvæg.
(Annonce)
Billeder fra Varde
Billeder fra Varde
(Annonce)
Oplevelser i nærheden
Links og kort
Vardemuseerne – flere forskellige museumsoplevelser
Trap.lex – Vardes historie
Varde Kommune – info om oplevelser